Voorhout – Toneelvereniging Cultuur Verheft uit Voorhout heeft vrijdag uit handen van burgemeester Carla Breuer een Koninklijke Erepenning gekregen. Wat een lintje is bij personen, is een Erepenning voor verenigingen. De uitreiking vond plaats in Cheers tijdens de start van het Toneel-food-festival waarmee Cultuur Verheft het 75-jarig bestaan viert.

De motivatie volgens de gemeente Teylingen: Op 15 september 2022 bestond toneelvereniging Cultuur Verheft 75 jaar. Vanaf de oprichting in 1947 tot op de dag van vandaag bruist de vereniging van activiteiten en heeft zij zich in deze periode altijd weer verder weten te ontwikkelen.

Ook het aantal activiteiten is met de vereniging meegegroeid. Werden er in het begin van het bestaan twee toneelstukken per jaar opgevoerd in het Parochiehuis, inmiddels worden er verschillende soorten stukken per jaar opgevoerd op diverse locaties (denk aan markten, bibliotheken, festivals) en worden er theaterdiners georganiseerd. Een aantal keer zijn ook grote musicalproducties opgevoerd zoals ‘De Jantjes’ in 2005, ‘Ja zuster, nee zuster’ in 2012 (65 jarig bestaan) en ‘Zuster act’ in 2015.

Eigen gezicht

Toneelvereniging Cultuur Verheft heeft een duidelijk eigen gezicht. Zo is er de ‘levende’ poppenkast, waarbij poppen in en buiten de poppenkast tot leven komen. De poppen die in de kast spelen, komen tijdens de voorstellingen ook vóór de kast spelen. Zo zijn het ineens levende poppen. Daarnaast heeft de vereniging onlangs een nieuwe activiteit ontwikkeld en gelanceerd: theatersport, een korte vorm van improvisatietoneel waarbij teams elkaar uitdagen tot het spelen van ter plekke geïmproviseerde korte scènes.

Cultuur Verheft heeft ook een bloeiende Sinterklaascentrale die jaarlijks mede de Sinterklaasintocht helpt organiseren en zorgt voor huis-, school- en bedrijfsbezoeken.

Verslag van verslaggever Cock Jue, aanwezig bij de uitreiking voor Cultuur Verheft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in