Noordwijkerhout – Bordjes, afzetlinten, dranghekken, het maakte allemaal weinig indruk op toeristen die tijdens het paasweekend massaal de bollenvelden betraden in de Bollenstreek. Tot grote ergernis van de bollenkwekers in de regio. ‘Ik ga toch ook niet in andermans tuin staan en de viooltjes vertrappen.’

Alleen al op Tweede Paasdag heeft kweker John van der Slot uit Noordwijkerhout meerdere toeristen moeten verdrijven uit zijn velden. ‘De toeristen doen gewoon wat ze willen’, verzucht de bollenkweker.

Hij vindt het onbegrijpelijk dat toeristen kriskras door het veld lopen. ‘Gisteren liepen mensen met hun hond middenin de velden. Die hond is toch kleurenblind, die ziet niets dus waarom ga je daar dan lopen?’ Volgens Van der Slot is het vooral een probleem van de laatste jaren. ‘Door die mobieltjes is het erger geworden’.

Onbegonnen werk

Ook bloembollenkweker Simon Pennings uit Noordwijkerhout ziet dat het probleem de afgelopen vier jaar is verergerd. ‘Door de komst van sociale media gaat iedereen elkaar kopieëren voor mooie kiekjes.’ Pennings kwam daarom in 2019 met het idee om ambassadeurs in te zetten in de velden onder het mom van Enjoy the flowers, respect our pride. Dit weekend werden ze voor het eerst dit jaar ingezet.

‘We spreken toeristen op een respectvolle manier aan. We hopen dat ze daardoor bewust worden over de schade die het de bol en plant toebrengt als ze in die velden gaan lopen.’ Zo kan een vertrapt blad al zorgen voor een tulp die minder goed kan groeien en wordt het vatbaarder voor schimmels. Hoewel Van der Slot de inzet van ambassadeurs een mooi idee vindt, voelt de kweker er zelf weinig voor. ‘Die velden bij ons zijn immens. Dat is onbegonnen werk.’

Wereldwijde reclame

Daarnaast is Pennings begonnen met het faciliteren van foto’s in speciale selfievelden om in de behoefte van toeristen en vloggers te voldoen. Bovendien krijgt de bollenkweker bijna dagelijks verzoeken om huwelijken in zijn velden te voltrekken. Naast zijn werk als bollenkweker heeft hij er dus een fulltime baan bijgekregen. Maar hij is ook blij met de toeristen: ‘Beelden van onze velden gaan de hele wereld over.’

Ondanks de populariteit om selfies te maken in de bloemenzee, ziet Pennings wel een kentering. Zo merkt hij dat het probleem iets meer onder controle komt. Tot die tijd doen beide kwekers de oproep om respect te hebben voor de kleurrijke velden en de bollen van een afstandje te bewonderen.

Dit is een bijdrage van mediapartner Omroep West

2 REACTIES

  1. Volbouwen die bollenvelden met betaalbare starterswoningen en sociale woningbouw en dan blijven de toeristen vanzelf weg..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in