Bollenstreek – Keukenhof hield dinsdag een bloembollencongres. Doel was ondernemers bij elkaar te brengen omdat de sector met allerlei uitdagingen te maken heeft. Gast zou zijn minister Henk Staghouwer, maar die was door een debat in Den Haag verhinderd. Onder leiding van Humberto Tan werd gesproken over bestrijdingsmiddelen. Vanaf 2030 wordt dat aan banden gelegd en kwekers willen wel minderen, maar lopen tegen allerlei problemen aan. Er wordt nu flink veel geld beschikbaar gesteld voor onderzoek, de sector zorgt voor één miljoen euro per jaar. Er wordt overigens al veel geëxperimenteerd met nieuwe teelt. Of daarmee 2030 gehaald gaat worden, wordt ernstig betwijfeld.

Hieronder twee radio-interviews tijdens het congres:

2 REACTIES

  1. ” Vanaf 2030 wordt dat aan banden gelegd?”. Dat moet veel eerder gebeuren!! De afgelopen 70 jaar is er meer dan zat van die bestrijdingsmiddelen in het milieu van de bollenstreem terechtgekomen!! Nu de kwekers aan banden worden gelegd met hun bestrijdingsmiddelen maken ze zich zorgen. Deden ze dat in de afgelopen decennia ook toen ze maar raak mochten spuiten?

  2. Zolang ze hier nog rondgaan met jerrycans vol met glyfosaat geloof ik niets van de mooie praatjes. Wat een non-kritisch interview was dit? Hoeveel liter van welke bestrijdingsmiddelen wordt er op het land gegooid? Hoeveel verdwijnt er via de lucht in de omgeving? Wat doet dit voor de biodiversiteit?
    Welke vergunningen worden hiervoor afgegeven en hoe wordt er gehandhaafd?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in