Noordwijkerhout – Drie jaar nadat drie mannen inbraken bij kinderboerderij Dierenhove in Noordwijkerhout en er met de kluis vandoor gingen, hoorden zij donderdag opvallend lage straffen tegen zich eisen. Dat komt volgens de officier van justitie doordat de zaak al die tijd op de plank is blijven liggen bij het Openbaar Ministerie (OM).

Op donderdag verschenen twee van de drie verdachten, de 24-jarige Brandon v.d. P. en de 27-jarige Ken B., voor de rechtbank in Den Haag. De derde verdachte, de 35-jarige Stefan B., was wegens psychische problemen niet aanwezig. Het tweetal moest zich tijdens de zitting ook verantwoorden voor een inbraak in een restaurant in maart 2019, dezelfde maand als de inbraak bij de kinderboerderij.

Tijdens de zitting gaf Ken B. aan dat hij alleen op de kinderboerderij was omdat ‘de schapen aan het lammeren waren’, en niet om daar op uitkijk te staan terwijl de andere verdachten toesloegen. Daar geloofde de officier van justitie niks van. ‘Je zit hier glashard te liegen’, zei de aanklager.

Medeverdachte in elkaar geslagen

Brandon v.d. P. moest zich naast de inbraken ook nog eens verantwoorden voor de mishandeling van medeverdachte Stefan B. Nadat B. de inbraken bij de politie had opgebiecht, sloeg Brandon hem in elkaar in het bijzijn van een groep jongeren. ‘Dat had ik niet moeten doen’, zei Brandon tijdens de zitting.

Tegen Brandon v.d. P. en Stefan B. eiste de officier van justitie 150 uur werkstraf. Daarnaast zouden de mannen voorwaardelijke celstraffen van veertien dagen en 27 dagen moeten krijgen, bovenop de drie en zestien dagen die ze al in voorarrest zaten. Ken B. kwam er met een eis van 80 uur werkstraf vanaf omdat hij slechts een kleine rol speelde bij de inbraak in het restaurant.

Lage straffen door getreuzel

Dat de straffen zo laag uitvallen heeft te maken met de trage behandeling bij het OM, gaf de officier van justitie toe. De advocaten van de verdachten waren van mening dat het OM de mannen vanwege dat ‘getreuzel’ niet meer zou mogen vervolgen, maar daar was de rechtbank het niets mee eens. Over twee weken doet de rechter uitspraak in de zaak.

Dit is een bijdrage van mediapartner Omroep West

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in