Foto: Teylingen.nieuws.nl

Bollenstreek – De Bollenstreek scoort slecht in een landelijk onderzoek naar samenwerking tussen gemeenten. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam eindigt de Bollenstreek in 2016 op de op een na laatste plaats van bestuurlijke regio’s in Nederland. De onderzoekers praten in hun rapport over ‘geveinsde samenwerking’ in de Bollenstreek. “Op de terreinen waar ze wel samenwerken doen ze dat omdat het bijna niet anders kan”, aldus de onderzoekers en ze noemen de WMO als voorbeeld. Als slecht voorbeeld noemen ze regionale marketing, economie en communicatie. De onderzoekers baseren hun conclusies op documentenonderzoek en publicaties over de jaren 2012-2016.

Ze melden dat regionale marketing en economie wel in 2017 opgepakt worden in de zogenoemde ‘economische agenda’. De onderzoekers noemen hierbij als risico dat ondernemers een geheel ander tempo hanteren dan gemeenten en dat dit proces, ondanks de goede voorbereiding door ondernemers, nog helemaal fout kan lopen. Over de ambtenarenfusie tussen Lisse, Hillegom en Teylingen zeggen de onderzoekers dat dit een prima stap is, maar het moment waarop Noordwijk en Noordwijkerhout gevraagd zijn mee te doen noemen de onderzoekers een ‘bestuurlijke misser’. Over het lopende onderzoek naar samenwerking tussen Noordwijk en Noordwijkerhout zeggen de onderzoekers dat dit een ‘rituele dans’ is omdat de uitkomst al vast staat, een meerderheid van de Noordwijkse gemeenteraad heeft namelijk zelfstandigheid als uitgangspunt. Van de slechte communicatie noemen de onderzoekers meerdere voorbeelden. Een van de voorbeelden is omroep Bo.

Nadat in 2013 alle gemeenten het eens waren over samenwerking haakte eerst Noordwijk en daarna Noordwijkerhout af. “Gemeenten die bij elkaar een blauwtje lopen, worden nooit meer echt verliefd op elkaar”, zo staat te lezen in het rapport van de universiteit, dat maandag wordt aangeboden aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten. In de bijlage uitgebreid alle conclusies van de onderzoekers.

conclusies rapport samenwerking gemeenten UVA 2016

Voor degenen die de bijlage niet hebben geopend: dit is een 1 april grap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in