Noordwijkerhout –Laura Warmerdam uit Noordwijkerhout is uitgeroepen tot de meest excellente geneeskundestudent van Nederland. Eerder deze maand ontving ze de Stichting Professor Chris Gips-prijs voor haar wetenschapsstage en onderzoek. De studentenprijs werd dit jaar uitgereikt in het Academiegebouw in Leiden.

Warmerdam studeert sinds 2017 Geneeskunde in Leiden. In 2020 behaalde ze haar bachelor en momenteel is ze bezig met haar master. Afgelopen jaar heeft ze een wetenschapsstage gelopen bij de afdeling Neonatologie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Als onderdeel van de stage deed ze onder begeleiding van dr. Sylke Steggerda en prof. dr. Linda de Vries onderzoek naar het effect van dexamethason op de groei van de kleine hersenen bij prematuur geboren kinderen.

Baby’s die te vroeg geboren worden kampen vaak met chronische longproblemen. Om deze problemen in een vroeg stadium tegen te gaan, krijgen veel prematuur geboren kinderen een behandeling met corticosteroïden, zoals dexamethason of hydrocortison. Deze middelen kunnen echter ongewilde bijeffecten opleveren. In haar onderzoek concludeert Warmerdam dat de kleine hersenen van baby’s die een behandeling krijgen met dexamethason kleiner zijn dan bij prematuren die geen behandeling met corticosteroïden hebben gehad. “Het is een prachtig uitgevoerd onderzoek met een uiterst relevante uitkomst”, luidt het oordeel van de jury.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in