Warmond – Leander van der Geest (Warmondse IJsclub en marathonploeg De Haan Westerhoff Zonwering) heeft als landelijk B-rijder voor een bijna unieke prestatie gezorgd door de derde plaats bij de Topdivisie te bemachtigen tijdens de 2e marathonwedstrijd van dit seizoen. Het komt zelden voor dat een schaatser van het tweede niveau op het hoogste niveau een prijs behaalt.

In de Elfstedenhal in Leeuwarden werd een harde strijd gestreden. Het lukte Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans/Interfarms), Evert Hoolwerf (Royal A-ware), Bart van der Vlugt en Leander van der Geest (beiden De Haan Westerhoff) om weg te komen uit het peloton en een ronde voorsprong te nemen. Het peloton probeerde van alles, tot er in een lang lint werd gereden. De oorspronkelijke kopgroep ging in de achtervolging op tegenaanvallers en werd daarbij geleid door Jorrit Bergsma die het belang van zijn ploeggenoot Hoolwerf verdedigde en er voor zorgde dat de drie koplopers (Van der Vlugt was teruggevallen) terugkwamen.

In de finale ging Leander van der Geest bij het luiden van de bel voor de laatste ronde als eerste de sprint aan. Van der Geest werd in die sprint geklopt door Evert Hoolwerf, die een week eerder in Amsterdam ook al de openingsmarathon gewonnen had, en door Crispijn Ariëns die als tweede naar het podium mocht. De laatste podiumplaats was dus voor Leander van der Geest. Van der Geest besloot vanwege zijn werk na het vorig seizoen terug te keren naar het Beloftenpeloton maar mocht als invalrijder voor zijn geblesseerde ploeggenoot Erwin Mesu in actie komen en behaalde zo alsnog zijn eerste podiumplaats op het hoogste niveau.

Iris van der Stelt in marathon oranje

Iris van der Stelt (Sassenheim, lid van de Warmondse IJsclub (WIJC) en rijdend voor marathonploeg mkbasics.nl) is zaterdag in de Elfstedenhal in Leeuwarden vierde geworden bij de tweede KPN Marathon Cup van het seizoen. Dat leverde punten op én het oranje leiderspak.

Tijdens de eerste wedstrijd in Amsterdam kregen de aanvallers de kans om weg te komen, dit keer controleerde het peloton de wedstrijd. Twee keer was er een uitlooppoging, maar voor de finale was iedereen weer ingelijfd in het peloton. Het werd dus een massasprint en daar bleek dat er absoluut geen maat staat op de sprintkwaliteiten van Francesca Lollobrigida (Lasaulec). Bij het ingaan van de laatste bocht ging de Italiaanse vol aan en reed haar concurrenten op meters. Achter de juichende Lollobrigida ging de tweede plaats naar Janneke Ensing (Speelman-Haak) en werd Aggie Walsma (CENNED) derde. Iris van der Stelt behaalde met een vierde plaats voldoende punten om de Oranje leiderstrui over te nemen van haar door ziekte afwezige ploeggenote Lisa van der Geest.

WIJC-lid en Nedflex-rijdster Loesanne van der Geest reed naar een heel mooie tiende plaats in haar tweede seizoen in de Topdivisie dames.

Anne Leltz uit Voorhout, lid WIJC en rijdend voor Monalyse-Sportvrouw.com, mocht dit keer invallen bij haar ploeg in de dames Topdivisie in Leeuwarden. Helaas moest zij bij haar debuut op het hoogste niveau afhaken toen het peloton op stoom kwam.

Warmonders op NK afstanden

Vooraf was bij het NK afstanden gerekend op een knallend optreden van Lisa van der Geest, maar helaas bleek zij ziek en ze zat aan de antibiotica. Op vrijdag kwam ze daardoor niet in actie op de 3000 meter. Wel stond Kees Heemskerk die avond aan de start op de 1500 meter voor heren. Veel aandacht ging uit naar het optreden van Koen Verweij, maar de WIJC keek naar de rit van hun clubgenoot. Kees was de enige deelnemer vanuit een club, wat dan ook benadrukt werd door televisie commentator Martin Hersman. In het geweld van de grote namen viel de tijd van Kees (1.52.86) niet op, maar zijn deelname is wel een stimulans voor WIJC leden.

Op zondag kwam Lisa van der Geest wel nog in actie op de 5000m. Haar tijd van 7.26.68 was een goede indicatie van haar ziek-zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in