Lisse – Alle leerlingen uit 4 MAVO, 4 HAVO en 4 VWO met biologie in hun pakket zijn dinsdag naar Artis geweest. Aangezien de leerlingen tijdens de lessen op school bezig zijn geweest met het bestuderen van diergedrag (in de biologie ethologie genaamd), sloot de excursie nauw aan bij de lesstof. Tijdens de lessen hebben de leerlingen al kennis gemaakt met het maken van een lijst van gedragingen van een specifiek dier, oftewel met het maken van een ethogram. Daarnaast hebben de leerlingen geoefend met het maken van een protocol, waarbij je nauwkeurig naar een dier kijkt en vervolgens noteert hoe vaak een dier een bepaalde handeling uitvoert.

De leerdoelen van de excursie naar Artis omvatten onder andere het in de praktijk brengen van de geleerde stof, het oefenen in het doen van wetenschappelijk onderzoek, het leren maken van ethogrammen en protocollen. Met de vergaarde gegevens uit Artis, namelijk de ethogrammen en protocollen, moeten de leerlingen een verslag maken om zo te laten zien dat ze de theorie ook in de praktijk kunnen brengen.

Eenmaal in Artis begonnen de leerlingen met het doen van observaties aan verschillende diersoorten. Zo werd onder andere gekeken naar het territoriumgedrag van grote katachtigen, het voortplantingsgedrag van de Jan van Gent, het eetgedrag van de roel-roel en het sociale gedrag van de o.a. de chimpansee. Het was een heel leuke en leerzame dag.

De “leerling-ethologen van het Fioretti” hebben de opdrachten succesvol volbracht en we hebben met z’n allen  genoten van deze excursie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in