Hillegom/Lisse Op het Fioretti College in Hillegom en Lisse zijn meerdere leerlingen gebruikt als geldezel. De politie heeft daarom onder ouders van de leerlingen een brief verspreid waarin ze waarschuwt voor deze vorm van criminaliteit. ‘Jongeren denken: het is makkelijk geld verdienen, maar je komt echt in de problemen’, zegt een woordvoerder van de politie.
Een geldezel is meestal een jonger iemand die tegen betaling geronseld wordt om zijn of haar bankrekening beschikbaar te stellen aan een crimineel. Daar wordt het geld van het slachtoffer op gestort en heel snel daarna vanaf gepind. Dit heeft ook gevolgen voor de geldezel. ‘Want ze denken: ik weet niet wat diegene met mijn bankrekening gaat doen, dus ben ik niet schuldig. Maar ze plegen wel degelijk een strafbaar feit, ze krijgen een strafblad’, legde cybercrimespecialist Gina Doekhie van politie Den Haag eerder deze week uit in Team West.
‘Hun bankrekening wordt afgesloten door de bank. Ze krijgen er problemen mee, ook voor in de toekomst. Dus voor jongeren die dat niet beseffen, is het een goede boodschap dat ze moeten oppassen aan wie ze hun bankrekening uitlenen’, zegt Doekhie.
Volgens een woordvoerder van de politie zijn bij het Fioretti College in Hillegom en Lisse zo’n vijf leerlingen geworven als geldezel. ‘Wat ons betreft is elk slachtoffer er eentje te veel. Dus vandaar dat wij ervoor gekozen hebben een brede doelgroep te waarschuwen. Zoals we dat bijvoorbeeld ook vaak doen bij babbeltrucs.’

1 REACTIE

  1. Volgens mij zijn de gedupeerden het slachtoffer en niet de persoon, die tegen betaling haar of zijn bankrekening beschikbaar stelt voor criminele activiteiten, waarbij veelal ouderen de dupe zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in