Noordwijk – Het college van burgemeester en wethouders stelt liever geen subsidie in om houtstookkachels te laten vervangen.

De gemeenteraad had hierover een motie aangenomen, maar in een reactie geeft het college meerdere redenen aan, waarom die motie beter niet uitgevoerd kan worden. Volgens het college dragen deze kachels (waarvan er zo’n 2500 actief gebruikt worden in Noordwijk) ‘voor slechts een klein deel bij aan de totale uitstoot van fijnstof’. Het vervangen van die kachels in de hoop de luchtkwaliteit meetbaar te verbeteren is ‘niet realistisch’. 

Beter is volgens het college, als de gebruikers hun stookgedrag aanpassen. Dus geen nat hout te stoken en barbecues te gebruiken die niet veel rook veroorzaken. Het gemeentebestuur gaat wel een publiekscampagne opzetten: ‘Hoe veilig hout te stoken’.

3 REACTIES

  1. Het gaat niet om de uitstoot maar om de stank die je der van heeft .Maar ik snap het wel de hele zuid heeft een open haard . Dus ze durven het niet aan .Gewoon verbieden of hoort die rook bij een kuuroord.Lekker gezond als er een naast je woont met zo’n haard.

  2. Helemaal mee eens Gijs, heb het ook als gemeentebestuur niet meer over zonnepanelen, warmte pompen, elektrische auto’s, e.d.
    zolang dat stoken maar doorgaat en je er doet er niets aan, ben je niet geloofwaardig. Of je bent voor het milieu of tegen, maar niet
    dat halfbakken beleid.

  3. Wat slecht beleid weer. Lees die onderzoeken eens over die filters. Allemaal onzin: alleen goed
    voor de installatiebranche. Stop met houtstook!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in