Jouw columns gaan wel vaak over geld en politiek. Dat kreeg ik laatst te horen en het is waar. Het houdt me blijkbaar erg bezig. Deze keer gaat het weer over geld en politiek, want we staan in het regeerakkoord. VVD, CDA, D66 en CU vinden een streekomroep (dat zijn wij) een goede manier om te professionaliseren. Ze gaan nadrukkelijk kijken naar de financiering en ook wil het nieuwe kabinet investeren in onderzoeksjournalistiek.

Nou zitten naast mij op de bank een agent, een soldaat, een juf en een verpleegster en laten die nou ook allemaal positieve teksten over zichzelf in het regeerakkoord hebben gevonden. Maar ik ben het eerste aan de beurt, roep ik. Nee, ikke, roept de agent. Nee, nou wij een keer, roept de juf. Had ik al verteld dat ik mijn kinderen heb geadviseerd om niet in de publieke sector te gaan werken? Zoek straks een baan waar je niet afhankelijk bent van de overheid, hoorde ik mezelf zeggen. Ergens piepte een klein stemmetje in mijn hoofd: als alle vaders dat zeggen, komen we straks agenten, soldaten, juffen en verpleegsters te kort en geen publieke omroep die er aandacht aan besteedt, want die bestaan dan ook niet meer. Ik was even blij met de tekst over de lokale/streekomroep in het regeerakkoord, maar komt de boter wel bij de vis? Ondanks dat negatieve advies aan mijn kinderen geloof ik eigenlijk nog steeds heilig in de publieke zaak. De agent, de soldaat, de juf en de verpleegster. Helden zijn het. Hun arbeidzaam leven stellen ze in dienst van de publieke zaak omdat het een roeping is. Dat de beloning en vaak ook de arbeidsomstandigheden te kort schieten, ze hebben er mee leren leven. Dat geldt ook voor Ardje van het omroepje van de Bollenstreek, ik weet niet beter.

Genoeg geklaagd. Schouders naar achteren, tieten naar voren en geen gezeik. Aan het werk en positief gestemd graag. OK, de kansen: echt onafhankelijk zijn lokale omroepen niet, ze worden gefinancierd door degene die ze kritisch moeten volgen, namelijk de gemeentes. We zullen altijd de schijn tegen hebben. Oplossing: net als bij de regionale omroepen hevelen we de financiering over naar het rijk. Dat scheelt mij veel gesprekken met weer nieuwe ambtenaren en het onzichtbare lijntje van financiering tussen omroep en lokale politiek is door geknipt. Zoek dekking: journalist Zandbergen komt er in met gestrekt been! Verder de sector saneren, zodat het geld dat we nu hebben onder een kleiner aantal omroepen verdeeld kan worden. Verder op basis van goede, controleerbare plannen extra geld voor onderzoeksjournalistiek. Zo geregeld, nu zijn de agent, de soldaat, de juf en de verpleegster aan de beurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in