Foto: Corine Zijerveld

Hillegom – Op dinsdag 26 april heeft burgemeester Arie van Erk een 5tal inwoners van Hillegom verrast met een Koninklijke Onderscheiding.  Vier gedecoreerden ontvingen de versierselen op de locatie Culturele Raad uit handen van burgemeester van Erk. Mevrouw Eisenga-Heuseveldt, mevrouw Bijwaard en de heer van der Lee kregen van burgemeester Arie van Erk te horen dat ze worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Kalkers kreeg van burgemeester Arie van Erk te horen dat hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De heer Frank Out kon niet aanwezig zijn. Hij kreeg eerder op de ochtend telefonisch te horen dat ook hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Foto’s zijn van Richard van Egmond en luister het audio bestand voor een interview met de gedecoreerden.

Mevrouw M. (Marjolijn) Eisenga-Heuseveldt (70)

Mevrouw Eisenga is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Zij is al 60 jaar betrokken bij de wandelsportvereniging DJO (Door Jeugd Ontstaan), waarvan zelfs 50 jaar als bestuurslid. Mevrouw Eisenga is vanaf het begin lid geweest van de wandelvereniging die in 1961 is opgericht. De vereniging verzorgde 60 jaar lang wandelingen door heel Nederland. Zij is al jong in het bestuur gegaan, zo rond haar 20ste. Vervolgens heeft ze 50 jaar in het bestuur gezeten, waarvan de laatste 25 jaar als motor achter de vereniging. Het belangrijkste evenement van de wandelvereniging was de jaarlijkse Keukenhoftocht. Deze werd sinds 1962 georganiseerd en was een begrip in het landelijk wandelpeloton, maar ook buiten de landsgrenzen. De wandeltocht heeft jaren gekend van meer dan 3000 deelnemers. Zo’n wandeltocht organiseren is geen kleinigheid, jarenlang heeft Marjolijn hierin het voortouw genomen. De hele organisatie vergde veel tijd en zij begon daarmee al in de zomermaanden. Het werk dat hiermee is gemoeid was enorm, zoals gesprekken met betrokken instanties en hulpdiensten, alles wat nodig was voor de organisatie (o.a. kraampjes, routebeschrijvingen, inschrijvingen) teveel om op te noemen.  Deze tochten zijn tot 2013 georganiseerd. Vorig jaar is DJO, tot groot verdriet van Marjolijn, noodgedwongen gestopt. Tot het bittere eind regelt ze de laatste zaken nu die daarmee gemoeid gaan om 60 jaar DJO en 50 jaar bestuur goed af te sluiten. Het wandelen was en is haar lust en leven en dit ging haar zeer aan het hart.

De heer W.P.M. (Ruud) Van der Lee (58)

De heer Van der Lee is benoemd tot Lid in Orde van Oranje Nassau.

De heer Ruud van der Lee heeft met zijn tomeloze inzet speeltuin Weerestein van de ondergang gered. Deze speeltuin is in 1945 opgericht bij akte door Koningin Wilhelmina. Rond 2004 was de speeltuin er heel slecht aan toe, zowel de organisatie alsmede de staat van onderhoud. Ruud trok zich dat aan en ging aan de slag. Met de handen uit de mouwen begon de wederopbouw.

Na een periode van plannen, inspraak, rekenen en vooral fondsenwerven is de renovatie in 2007 gestart en is er bijna een jaar lang elke zaterdag gewerkt om de speeltuin opnieuw in te richten.  In 2011 is begonnen met de bouw van een nieuw verenigingsgebouw. Dit was nodig in verband met milieu (o.a. asbest, vervangen CV, glasisolatie) als ook voor hygiëne, gebruiksmogelijkheden (buurtfunctie), onderhoud en veiligheid. Dit alles gebeurt met de nodige lokale sponsoren. Op het gebied van duurzaamheid is Ruud ook erg vooruitstrevend. Behalve een veilige speelplek is het ook belangrijk om een duurzame toekomst te bieden. Het verenigingsgebouw is door het plaatsen van zonnepanelen geheel energie neutraal. Daarnaast is het sinds 2014 een 100% rookvrije speeltuin. Uiteraard heeft hij dit niet alleen gedaan, maar hij is in staat geweest om een trouwe groep vrijwilligers te binden. Daarnaast is hij een meester in het verkrijgen van donaties. Ruud heeft met zijn onderbouwde plannen de waardering van de fondsen in de vorm van donaties binnen gesleept.

Mevrouw S. (Sandra) Bijwaard-Houwing (58)

Mevrouw Bijwaard-Houwing is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Bijwaard-Houwing is als vrijwilliger al vele jaren actief voor verschillende verenigingen.

Vanaf 1984 is zij 14 jaar lang als penningmeester betrokken geweest met Slavisch folklorisch koor Lorodelba. Als penningmeester was zij verantwoordelijk voor het beheer van de geldmiddelen en het verzorgen van de administratie. Daarnaast was zij verantwoordelijk voor het contact met de gemeente aangaande de subsidies. In 2009 is Sandra toegetreden tot de jeugdcommissie van RTV (ren- en toervereniging) De Bollenstreek. Vanaf 2015 is zij penningmeester van de vereniging.  Als penningmeester doet ze haar werk met grote nauwkeurigheid. Ze is bereid mee te denken tijdens vergaderingen. Ze weet alle regels van het KNWU altijd perfect te verwoorden en is betrokken bij alle evenementen die georganiseerd worden. Zo was ze ook erg actief in de organisatie van verschillende regionale en nationale evenementen, waaronder Tour de Lisse, Luba Ladies Classic, de Ronde van Hillegom, de Ronde van Lisse en het NK wielrennen voor burgemeesters.

De heer P. (Ton) Kalkers (87)

De heer Kalkers is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Door donaties en toedoen van missionaris Voskuilen en de heer Kalkers is er een stichting opgericht met als doel de landlozen in Brazilië in gelegenheid te stellen een menswaardig bestaan op te bouwen. De stichting heeft door inzamelingsacties landbouwgrond kunnen verwerven waar gezinnen in een project geholpen worden hoe ze d.m.v. tuinbouw en de juiste methodes voldoende inkomen kunnen verwerven voor de biologische groenteteelt. Dit project draait momenteel zelfstandig en leidt jaarlijks mensen op die daarmee zelfstandig in hun onderhoud kunnen voorzien.

Ook ondersteunt hij financieel een stichting Comonidade do trabalho. Deze stichting zorgt ervoor dat rond de 200 en 300 kinderen tweemaal daags eten krijgen. Daarnaast wordt er voor kleding, scholing en noodzakelijke medische hulp gezorgd.

 De heer F.J.W. (Frank) Out (62)

De heer Out is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Helaas kan de heer Out vanwege zijn verblijf in het buitenland niet aanwezig zijn bij de uitreiking van zijn Koninklijke Onderscheiding.

De heer Out werd via een videocall door burgemeester Arie van Erk ‘onderscheiden’.

De officiële uitreiking zal op zaterdag 30 april plaatsvinden, daarbij is de pers welkom. Dit gebeurt bij hem thuis aan de Prinses Marijkestraat 30 in Hillegom.

De heer Out heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het behoud, de modernisering en de lokale verbinding van het middelbaar onderwijs in Hillegom en het beroepsonderwijs in Velsen En IJmuiden. Vanuit zijn functie heeft hij op bijzondere wijze de verbinding gemaakt tussen de school en de Hillegomse gemeenschap. Als directeur van het Technisch College Velsen & Maritiem. Hij heeft veel vernieuwingen doorgevoerd binnen de twee scholen en heeft ervoor gezorgd dat de leerlingenaantallen zijn gegroeid. Ook in deze functie zoekt hij goed contact met de organisaties om de school heen.  Zo is er op de school nu een hotspot voor moderne techniek waar leerlingen van basisscholen kennis kunnen komen maken met techniek. Ook zet hij zich in om meiden te interesseren om ook in de techniek te gaan werken, dit wordt onder andere gedaan met een Girlsnight.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in