Foto: schaatspeloton.nl

Warmond – In een bijzondere tweestrijd met zus Loesanne van der Geest heeft Lisa van der Geest de Sjoerd Huisman Bokaal gewonnen. De zussen, beiden lid van de Trainingsgroep Bollenstreek van de Warmondse IJs- en Skeelerclub (WIJC), sprongen weg uit een vroege kopgroep en pakten met hulp van hun ploeggenoten een ronde voorsprong op het peloton. Met haar overwinning profiteerde Lisa van der Geest optimaal van de met corona afwezige Ineke Dedden en pakte de oranje leiderstrui.

Zonder de vanwege een coronabesmetting in quarantaine zijnde klassementsleidster Ineke Dedden ging het peloton in Hoorn van start in de strijd om de Sjoerd Huisman Bokaal, de ‘Memorial’-wedstrijd voor de in 2013 op 27-jarige leeftijd overleden natuurijskampioen en cupwinnaar. Vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van zes dames met daarbij de twee Warmondse zussen die voor verschillende commerciële teams uitkomen. De zussen ontsnapten gezamenlijk uit de kopgroep en uiteindelijk pakten Lisa (Team Turner) en Loesanne van der Geest (Team PGM Bakker) samen een ronde voorsprong. Iets zeer uitzonderlijks. In de geschiedenis van het marathonschaatsen lukten dat eerder alleen de zussen Jenita en Gretha Smit. Nadat het peloton was afgesprint begonnen Lisa en Loesanne van der Geest aan de zusterstrijd om de winst. Hierin toonde Lisa van der Geest zich het snelst die daarmee alweer voor de elfde keer in haar carrière als winnares op een 400 kunstijsbaan naar het podium mocht. Loesanne van der Geest haalde op plek twee pas haar eerste podiumplaats op het hoogste niveau.

In het nieuwe tussenklassement heeft Lisa van der Geest nu een voorsprong van 24,1 punten op Aggie Walsma (SKADI) die tweede staat. Loesanne van der Geest staat in de tussenstand nu derde op gelijke hoogte met Ineke Dedden die afzakte naar plaats vier.

Voor de andere Bollenstreek-schaatsers waren dit de resultaten in Hoorn. Anne Leltz werd 31e in de door de Van der Geest-zussen gedomineerde topdivisie voor vrouwen. Mark van der Hulst werd 47e in de topdivisie voor mannen. Sosha Zuiderduin werd 33e bij de beloftendames. Kees Heemskerk (17e), Leander van der Geest (19e) en Tom Leltz (29e) volbrachten de wedstrijd bij de beloftenheren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in