Foto PB

Lisse – Een meerderheid van de gemeenteraad van Lisse stemde donderdag tijdens de raadsvergadering in met een amendement waarin het doel wordt uitgesproken om in 2050 energieneutraal te zijn. Drie jaar geleden had de raad nog de ambitie om dit in 2040 bereikt te hebben, maar dat is volgens een meerderheid van de partijen toch niet realistisch. 


Volgens raadslid Jeanette Loos van het CDA, die samen met de VVD, SGP-CU en PvdA het amendement indiende, zijn ‘haalbaarheid, betaalbaarheid en draagvlak’ de drie pijlers voor het slagen van de energietransitie. Loos begrijpt daarom niet waarom Lisse tien jaar eerder energieneutraal zou moeten zijn dan is afgesproken in het Klimaatakkoord en binnen regio Holland Rijnland, waarin 2050 het streven is. VVD-raadslid Martijn Tibboel gaf aan dat zijn partij in 2018 zich ervan heeft laten overtuigen dat het uitspreken van een ambitie goed is, maar die ‘stip op de horizon’ blijkt volgens de VVD’er eigenlijk niet haalbaar. Ook Guus Mesman van de PvdA moest toegeven dat Lisse ‘torenhoge ambities’ had gesteld. Raadslid Rob Veldhoven van Nieuw Lisse gaf aan graag ‘achter in de bus te zitten’ op dit gebied en de indieners van het amendement konden dan ook rekenen op steun van Nieuw Lisse. Tegelijkertijd zei Veldhoven dat als de techniek en kosten goed bekeken zijn, zaken eerder gerealiseerd kunnen worden. 

D66 stemde als enige partij tegen het amendement, al moest raadslid Jacqueline van Dooren wel toegeven dat haar partij ook een handtekening onder het Klimaatakkoord heeft gezet. Wethouder Jeanet van der Laan van D66, de partij die de afgelopen drie jaar verantwoordelijk was voor het duurzaamheidsbeleid, zei dat ‘het college zich kan voorstellen dat het ambitieniveau wordt bijgesteld’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in