In de Guldemondbuurt in Noordwijkerhout kwam begin dit jaar een buurt-AED

Noordwijk – Overal in het dorp hangen AED’s, die gebruikt kunnen worden als iemand een hartaanval krijgt. Maar de gemeente maakt de precieze locaties van de Automatische Externe Defibrillatoren niet bekend, ‘vanwege de wet AVG’.

Die wet AVG gaat over privacybescherming, maar blijkbaar geldt dat in Noordwijk ook voor de AED-apparaten. Als antwoord op vragen van de politieke partij PUUR laat het college van burgemeester en wethouders weten: ,,Wij mogen AED-locaties niet zomaar zonder meer bekendmaken, vanwege de wet AVG. Burgerhulpverleners krijgen de locatie van een AED door, wanneer er een oproep komt.

De gedachte hierachter is, dat AED’s alleen gebruikt mogen worden door mensen die er geschoold voor zijn. Overigens zijn AED’s juist zó gemaakt, dat een luide stem duidelijke instructies geeft, zodat iedere leek met die apparaten kan werken.

5 REACTIES

  1. Moet je eerst gaan bellen in de paniek die er altijd is bij een hartaanval………….. Kun je net zo goed gelijk de doodgraver bellen.

  2. Vaak is het zo dat een ieder die in de buurt woont, wel de locatie van de AED kent.

    Daarnaast is het zo dat bij een hartstilstand altijd 112 moet worden gebeld, zodat de ambulance ter plaatse kan komen. De meldkamer heeft tevens inzage in alle AED locaties, die aangemeld zijn bij HartslagNu, waardoor een tweede persoon de AED kan ophalen. Er blijft altijd een persoon achter bij het slachtoffer. Als de AED is ingezet worden de gebruikskosten weer door de overheid vergoed.

    Dus al met al is het helemaal niet zo slecht geregeld en zijn bovenstaande reacties iet wat misplaatst. Wij leven helaas in een maatschappij dat alles, wat los en vast zit, gestolen wordt.

  3. Een kleine aanvulling op bovenstaande… Het is het beste om een AED buiten te plaatsen. Is dit niet geval dan wordt de AED niet aan het AED netwerk toegevoegd en wordt deze dus ook niet bij een hartstilstand ingezet. Daarom adviseren wij een AED in een buitenkast te plaatsen. Deze AED kast kan worden afgesloten met bijvoorbeeld een pincode. Deze pincode wordt tijdens de melding direct doorgeven.

  4. Op blik op Noordwijk staan alle locaties in Noordwijk waar de AED’s hangen, maar niet waar de AED’s in Noorwijkerhout en de Zilk hangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in