Foto archief Bruisend Noordwijk
Noordwijk – Het bruist in Noordwijk, is het motto van de lokale politieke partij Bruisend Noordwijk, maar zoals dat nu gebeurt zal vast niet de bedoeling zijn geweest. De lokale partij, die met één zetel in de gemeenteraad zit, doet het stof opwaaien met een interne soap. De nummer twee van de lijst, bestuurslid Jeroen Arbouw, heeft de nummer één, Jaap de Moor, deze week geschorst. En omgekeerd, want als voorzitter heeft De Moor ook Arbouw geschorst. Maar waarom? Het is niet direct duidelijk uit de toelichting die beide heren geven.
Het lijkt te draaien om het optreden van de voorzitter en oprichter van de partij, De Moor, om mogelijke malversaties en wanbestuur, en waarschijnlijk ook om geld. Daarnaast zou er sprake zijn van ‘grensoverschrijdend gedrag’. Volgens Arbouw heeft voorzitter De Moor na meerdere meldingen van grensoverschrijdend gedrag een klacht aan zijn broek gekregen.
Het bestuur wil dat onderzoeken, maar De Moor leek dat onderzoek te frustreren. De klacht gaat over ‘wanbestuur’, maar details kan en wil Arbouw niet geven omdat anders onderzoek geen zin meer heeft. Vanwege de houding van De Moor werd hij geschorst door het bestuur. ‘Toen De Moor meerdere keren de klager intimiderend had bejegend en hij ondanks onze waarschuwing toch doorging, konden we niet anders dan hem schorsen’, zegt Arbouw.

Wel of niet in bestuur?

De Moor zegt ook dat hij niets begrijpt van de aanklacht van grensoverschrijdend gedrag. ‘Ik kan mij daar niets van voorstellen, het is gewoon niet waar, het is gewoon een vorm van reputatieschade door een persoon van niet onbesproken gedrag’, aldus De Moor. Volgens De Moor is er zelfs sprake van smaad en laster die zou kunnen leiden tot een aangifte.
Volgens De Moor zou Arbouw daarnaast zelfs niet rechtmatig in het bestuur zitten. Hij staat wel in het register van de Kamer van Koophandel, maar is volgens De Moor nooit benoemd door de leden. Arbouw zegt dat de inschrijving geheel rechtsgeldig is. De Moor van zijn kant bestrijdt dat de mensen die zich bestuurslid noemen eigenlijk formeel wel in het bestuur zitten. Dus ook geen besluiten kunnen nemen, laat staan hem schorsen.

Geen inkijk in de portemonnee

Wat ook nog speelt, is dat De Moor volgens Arbouw het bestuur geen financiële verantwoording wil overleggen. En daar hebben ze nog wel wat vragen, zoals over de financiering van de verkiezingscampagne, dit voorjaar. Toen leek De Moor een grotere broek te hebben aangetrokken dat hij kon verantwoorden.
‘Als je nagaat: het huren van een cameraploeg, een fotosessie, bedrukken van jassen, dat kost al gauw duizenden euro’s’, zegt Arbouw. Maar kan de partij met twintig leden dat wel betalen van de contributie van twintig euro? ‘Dat is hoogstens 400 euro, maar De Moor wil daar niets van laten zien’, zegt Arbouw. ‘Zelfs als hij het heeft voorgeschoten of geleend, lijkt mij dat daar geen enkele reden voor is om geen inzage te geven in stukken waar wij als bestuur niet alleen recht op hebben maar ook nog eens volledig voor verantwoordelijk zijn.’

Aansluiting bij andere partij uitgesteld

De Moor had zich binnenkort willen aansluiten bij een andere lokale partij, de Partij voor de Inwoners, die ook in het Noordwijkse college zit. Maar dat is inmiddels – ook volgens een verklaring van die partij – ‘in goed overleg uitgesteld’. Hoe het verder moet met Bruisend Noordwijk? Op 23 augustus is er mogelijk een ledenvergadering. Althans, dat zegt de voorzitter, maar de rest van het bestuur weet van niets.
(dit is een bericht van mediapartner Omroep West)

9 REACTIES

 1. Ik wil graag iets rechtzetten jeroen arbouw claimt dar er geen inzage is in de financiën van bruisend Noordwijk dit is pertinent niet waar 2 leden van bruisend Noordwijk hebben kascontrole gedaan en de kas klopt.
  Alles is keurig geregistreerd.

 2. Lekker met zulke mannetjes, ik begrijp niet dat een normaal hardwerkend mens in de gemeenteraad
  wil zitten, dan vind je jezelf waarschijnlijk verschrikkelijk geweldig en moet je opvallen of je hebt
  te weinig om handen en verveel je jezelf.
  Of je bent maakt graag ruzie, nou dat heb je snel in de politiek !
  Of je bent er op uit om de boel te belazeren !

 3. Ik denk dat het voor alle partijen het beste is als zaken nader worden bekeken, aangetoond of afgevinkt. Speculeren zet geen zoden aan de dijk, anders dan discussies op betrekkingsniveau. Als bv de kas klopt, dan zal dat uit de afschriften blijken. Laat nu eerst meer eens uiteengezet en onderbouwd (met de noodzakelijke officiële stukken) hoe de verhoudingen werkelijk liggen en wie de ander op welke manier mag controleren en/of aanspreken. Zolang er geen (in)zicht is op wat feitelijk klopt, kunnen we beter ruimte maken voor onafhankelijk onderzoek. Discussie op betrekkingsniveau leidt alleen maar naar emoties, terwijl de inhoud hier centraal dient te staan.
  Misschien dat het dan ook helder wordt waarom ex-leden controles in een politieke partij kunnen uitvoeren op een moment dat hij/zij officieel geen lid meer is 🤔 Ik wacht dus de gewogen informatie geduldig af.

 4. Ach…arm Noordwijkerhout. Ik schreef indertijd bij de fusie een stukje in het Noordwijkerhouts Weekblad, waarin ik aangaf te vrezen voor de politieke lijken die uit de kast zouden vallen en het feit dat Noordwijkse politici niet voor de belangen van Noordwijk gaan, maar voor zichzelf. Hoe, helaas, bewaarheid is mijn voorspelling!! De honden lusten er geen brood van. Je zou bijna hopen dat de gemeente onder curatele wordt gesteld!

 5. Ik stel voor dat een aantal gemankeerde raadsleden voor onbeperkte tijd naar een goed kuuroord, nee, niet Noordwijk, wordt gestuurd. Daar heeft de gemeente vast nog wel een potje voor. Hopelijk gaan die zich daar niet bemoeien met het bestuur van het kuuroord!!

 6. Ik denk dat het voor alle partijen het beste is als zaken nader worden bekeken, aangetoond, uitgesloten of worden afgevinkt. Speculeren zorgt, mijns inziens, voor een discussie op een onjuist niveau. Zij leidt vooral naar emoties waar inhoud centraal hoort te staan. Als de kas klopt zal dat uit de bijbehorende afschriften blijken. Zolang deze stukken niet openbaar te bekijken zijn, hebben beweringen nauwelijks waarde, want ze kunnen niet worden gestaafd. Het gegeven dat een ex-lid publiekelijk uitspraken doet over de kascontrole is wat mij betreft op zijn minst bijzonder. Ik wacht liever de gewogen informatie af. Hopelijk komt er snel duidelijkheid en kan men deze rotzooi opruimen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in