Noordwijk/Noordwijkerhout/De Zilk – LTO Noord Duin & Bollenstreek staat achter het aanpakken door de gemeente Noordwijk van het oneigenlijk gebruik van bollengrond, bijvoorbeeld voor paardenweitjes en moestuinen.

In een brief aan de Noordwijkse gemeenteraadsleden schrijven zij dat de handhavingsactie nodig is om het afgesproken bollenteeltareaal van 2.625 ha te behouden. Hiermee wordt het open landschap van de Duin- en Bollenstreek gewaarborgd en blijft de bollensector een economisch vitale sector. Bovendien is de LTO bang dat het legaliseren van oneigenlijk gebruik de grondprijs opdrijft. Dit zou oneerlijk zijn tegenover kwekers en burgers die zich wel aan de regels houden, of die compensatie hebben betaald voor hun bestemmingswijziging. Het argument dat veel stukjes grond die nu oneigenlijk worden gebruikt te klein zijn voor bollenteelt, vindt de LTO niet relevant. Sinds 2009 is de druk op de ruimte en op het bollenteeltareaal sterk toegenomen, aldus de land- en tuinbouworganisatie en dat is voldoende reden voor het aanpakken van oneigenlijk gebruik. Bovendien zou niet handhaven precedentvorming in de hand werken. Overigens zegt LTO dat slechts een deel van het oneigenlijk gebruik de paardenweitjes betreft.

De LTO is niet blij met het feit dat de gemeente Noordwijk de handhaving laat uitvoeren door de Omgevingsdienst West-Holland (OWDH). Hillegom, Lisse en Teylingen (HLT) handhaven zelf en volgens de LTO leidt dit tot minder weerstand en meer begrip. Mensen worden in HLT bovendien beter geïnformeerd door de eigen gemeente. Een goede communicatie door de gemeente Noordwijk en zelf de handhaving uitvoeren is volgens LTO dan ook van groot belang.

4 REACTIES

  1. Niet onverwacht dit standpunt, maar altijd weer teleurstellend. Geen begrip voor de menselijk maat. En paardenliefhebbers, die moeten vrezen voor het voortbestaan van hun hobby of zelfs het overleven van hun hobbypaard of pony. Zij gaan bij het afwikkelen van de zwarte lijst een onzekere en geen fijne kerst tegemoet. Ook blijkt de LTO ongenuanceerd vasthouden aan oude dogma’s, zoals het “benodigde” bollenareaal 1e klas Bollengrond. Oude berekeningen uit 2005, die van geen kant meer kloppen. Bruisend Noordwijk pleit voor een brede maatschappelijk discussie bij een “ronde tafel”.

  2. Verdiend het LTO ook aan de villa bouw in de streek hoe meer loze stukken grond wat dan zogenaamd gecompenseerd kan worden als bollen grond die niemand wil hebben .Hoe meer villa’s gebouwd kunnen worden via het GOM .Denke jullie dat de mense echt zo dom zijn .Dus niet

  3. Ongelofelijk dit open landschap dat hadden tussen de ambachtsweg en de gooweg. En daar word niet over gesproken ..buiten dat de gehandhaafde stukjes te klein zijn. is de meeste grond ook niet geschikt als bollengrond. . Duidelijk is wel dat het LTO de werkwijze van het gom goedkeurd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in