Lisse – Met de verfspetters nog op zijn gezicht opent kunstenaar Folkert de Jong de deur van zijn atelier waar hij nog druk bezig is met zijn Dea Consumptia, oftewel ‘Godin van de Consumptie’. In de ruime lichte werkplaats legt hij de laatste hand aan een opdracht van het LAM museum in Lisse. Half januari moet het werk klaar zijn en wordt de maagd uit plasticflesjes geboren in het LAM museum.

Het schilderij van Botticelli maakt hem enigszins ongemakkelijk. ‘In de Renaissance hadden ze al een ideaalbeeld van een jonge maagd die uit de zee naar het land toekwam. Daarmee is bijna de begeerte naar het vrouwelijk schoon in gang gezet.’ De Jong ziet een verbinding met deze tijd. ‘Want eigenlijk is dat een soort consumeren’, zo vervolgt de kunstenaar. ‘Ze moet zichzelf een beetje bedekken,’ gaat hij bijna een beetje ongemakkelijk verder. ‘En dan denk je van: ‘Is dat eigenlijk wel gepast?”

De vrouw waar Folkert de Jong aan werkt is ruim 2,5 meter en bestaat uit epoxy, polyurethaanschuim en Styrofoam. Ze heeft een onregelmatige huid en herrijst uit een plastic soep van flesjes San Pellegrino. ‘Deze flesjes spuitwater met mineraalwater uit een soort heilige bron verbind ik met iets wat uit de natuur omhoog komt en wat we vervolgens in de supermarkt kunnen kopen.’ Met fluoriserende kleuren heeft hij ze nog aantrekkelijker gemaakt. ‘Het doet me denken aan de drankjes die jongeren in de supermarkt kopen. Het moet felgekleurd zijn maar tegelijkertijd denk je: ‘Is het nu echt wel zo gezond?”

Medio januari moet het werk af zijn waarna het een permanente plek krijgt in het LAM museum. ‘Voor mij is het echt een feest om te bedenken dat het straks in het LAM terechtkomt.’ De Jong verheugt zich erop te zien hoe mensen op de sculptuur zullen reageren. ‘Hoe kunst een reflectie kan zijn op iets waar we iedere dag mee te maken hebben.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in