Maatregelen voor verbeteren bestuurskwaliteit

Bollenstreek – De Provincie Zuid-Holland wil de kwaliteit van het bestuur verbeteren. Daarom moet de komende jaren goed gelet worden op de integriteit van bestuurders en het tegengaan van ondermijning. Ook andere maatregelen worden genomen.

Een onafhankelijke journalistiek van kwaliteit is belangrijk voor het in stand houden van de rechtsstaat. Zeker in de huidige multimediatijd, waarin internetsurfers soms moeilijk het verschil kunnen zien tussen meningen en objectieve feiten. Daarom zet de provincie een structurele regeling op om lokale mediabedrijven in Zuid-Holland te ondersteunen. Daarnaast is het belangrijk, dat gemeenteraden en collegebesturen op een positieve manier met elkaar samenwerken. ,,Slechte omgangsvormen of verstoorde verhoudingen kunnen leiden tot bestuurlijke crises’’, aldus een rapport van de Provincie Zuid-Holland.

Veel politici hebben geen idee, wat er gebeurt met een groot deel van het geld in gemeenten. Doordat veel taken zijn overgedragen naar allerlei organisaties, is onduidelijk hoe dat gemeenschapsgeld precies wordt besteed. Raadsleden krijgen cursussen om hier meer inzicht in te krijgen. Daarnaast biedt de provincie een ‘begrotingsscan’ aan voor alle gemeenten. Het is voor veel gemeenten geen overbodige luxe, omdat er de komende jaren veel extra uitgaven te wachten staan, waaronder de energietransitie, waarbij alle gasaansluitingen vervangen moeten worden door ‘groene’ energiebronnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in