Noordwijk – Een 27-jarige verstandelijk beperkte man is woensdag door de rechtbank veroordeeld tot gedwongen opname in een kliniek. Hij zou zich in een woongroep van zorgstelling ’s Heeren Loo in Noordwijk een medebewoner hebben getrapt, zijn vriendin hebben overgoten met heet water en een begeleider hebben bedreigd met een koekenpan.

De man verbleef al acht jaar in de woongroep, toen het vanaf november 2020 uit de hand liep. Hij werd niet alleen verdacht van mishandeling en bedreiging, maar zou zijn woning ook dusdanig hebben toegetakeld, dat die onbewoonbaar was geworden.

Volgens de 27-jarige verdachte, die zelf ontkent, kloppen de beschuldigingen tegen hem niet. Zo moest hij zich wel verdedigen toen een vrouw hem – met het schuim op haar mond – belaagde. Ook heeft zijn vriendin volgens hem zelf verzonnen dat ze geslagen was omdat hij de relatie wilde verbreken. Het zwaaien met de koekenpan was omdat een begeleider op het aanrecht was gaan zitten.

‘Waarheid op tafel’

De jongeman zit al 130 dagen in voorlopige hechtenis. ‘Het zijn zware leugens, begrijpt u’, aldus de verdachte woensdag tijdens de zitting. ‘Het is tijd dat de waarheid op tafel komt.’ Hij wil terug naar ’s Heeren Loo en zeker niet worden opgenomen in een kliniek. Maar het zijn juist de deskundigen die vrezen voor herhaling en aanbevelen om hem wel in een kliniek op te nemen.

De officier van justitie acht alle feiten bewezen, behalve de vernieling van de woning. Het plafond of de gordijnrails konden al eerder naar beneden zijn gekomen. Alleen de ingegooide ruiten zijn voor rekening van de verdachte. De aanklaagster volgde het advies van de deskundigen over de man.

160 dagen gevangenisstraf

De eis was 160 dagen celstraf (met aftrek van voorarrest), zodat er nog een maand de tijd is om plaats te vinden in een kliniek. Daar zou de verdachte een half jaar moeten worden behandeld om zijn emoties te leren beteugelen.

De rechter volgt deze eis. ‘Ik zie geen zelfinzicht bij je’, aldus de rechter. ‘Het gevaar dat het weer uit de hand loopt is groot.’ De man kan nog in hoger beroep tegen de uitspraak. (Dit is een bericht van mediapartner Omroep West)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in