Noordwijk – De 31-jarige Jeffrey de V. uit Noordwijk stuurde in april dreigtweets naar de AIVD. Hierbij dreigde hij een schietpartij aan te richten, vergelijkbaar met die in de Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man zich hiermee schuldig gemaakt aan een bedreiging met een terroristisch misdrijf. De Noordwijker zou daarom verplicht opgenomen moeten worden in een GGZ-instelling.

In zijn Twitterbericht verwees Jeffrey naar de dodelijke schietpartij in het Alphense winkelcentrum, waarbij Tristan van der Vlis zes mensen doodschoot voor hij zichzelf van het leven beroofde. ‘Who wanted me to do the same kind of shooting as Tristan van der Vlis?’, zo stond er een van de berichten te lezen.

De verdachte merkte in de tekst verder op dat Katwijk en Voorhout niet ver van Alphen liggen. De politie stuurde meteen een arrestatieteam op De V. af. In zijn woning vonden agenten een compleet wapenarsenaal met nepvuurwapens, en ook bijlen. Op andere internetkanalen had hij filmpjes geplaatst met zichzelf in gevechtshouding.

Wapens waren ‘allemaal legaal’

‘Het komt toch over als iets gevaarlijks’, zegt de rechter dinsdagmiddag tegen de verdachte over de filmpjes. De V. reageert dat het slechts trainingsvideo’s zijn. De wapens in zijn woning waren bovendien ‘allemaal legaal’, verklaart de voormalig karatekampioen.

De officier van justitie meent dat zijn bericht aan de AIVD, in combinatie met zijn privéwapenarsenaal en de gevechtsfilmpjes, toch gezien moeten worden als een bedreiging. ‘Dit alles kan niets anders dan vrees opwekken.’

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Een psychiater heeft echter bij de Noordwijker een autistische stoornis en een schizofrene stoornis gevonden, waardoor de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar is. Voor een celstraf komt hij volgens het OM dan ook niet in aanmerking. De officier van justitie eist wel dat De V. een verplichte behandeling in de reguliere geestelijke gezondheidszorg moet krijgen, via een zorgmachtiging.

De Noordwijker vindt het allemaal niet nodig. ‘Het was alleen maar een waarschuwing’, zegt hij ook nog over de gewraakte tekst die hij stuurde naar de AIVD. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Dit is een bericht van mediapartner Omroep West

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in