foto IVN

Noordwijk/Katwijk – Stranden dragen bij aan de biodiversiteit in Nederland. Helaas is er op de stranden de laatste jaren weinig plek meer voor de natuur. Daarom start IVN Natuureducatie vanaf 1 november de cursus ‘Gastheer van het Groene Strand’ voor horeca- en recreatieondernemers uit de regio.

Het Groene Strand zet zich in om natuur en natuurbeleving weer haar plek terug te geven op het strand. De stranden rond Noordwijk en Katwijk zijn hiervoor geschikte locaties.

In twee middagen leren horeca- en recreatieondernemers in Noordwijk en Katwijk meer over het leven op het strand en hoe ze die kennis kunnen delen met hun gasten. Meer informatie is te vinden op www.ivn.nl/groenestrandnwkw.

5 REACTIES

 1. Laat de ondernemers beginnen met na 00.00 uur of sluitingstijd de lichten te doven. Na deze tijd hoeft er niemand attent te worden gemaakt dat hier een strandpaviljoen staat. Voor de veiligheid (inbraak, vernieling etc.) is het wel noodzakelijk dat er verlichting gaat branden bij onwelkom bezoek. Verplicht de ondernemers (via APV?) naderingssensoren aan te brengen, dan kan de nachtelijke lichtvervuiling uit.
  Misschien erg simpel gedacht, maar dit scheelt ook heel veel energie.

 2. Laat IVM Natuureducatie zich nu bemoeien met urgentere natuurzaken dan het strand van kuuroord Noordwijk. Natuur en natuurbeleving vind je in het bos en op de heide. Los daarvan interesseert het de horeca- en recreatieondernemers in zijn geheel niet. Die gaan voor de winst. Kan het zijn dat IVM Natuureducatie ingeschakeld is omdat Noordwijk een kuuroordstatus wil bereiken?

 3. De eisen voor predikaat Kuuroord staan op internet vermeld. En hierbij horen beslist niet geluidsoverlast en lichtvervuiling (op strand en op voetpad er naartoe).
  De natuurbeweging is bij de totstandkoming van de vorige Strandnota al ingeschakeld.
  Het gebied tussen strand en Boulevards vormt verbinding tussen natuurgebieden ten noorden en ten zuiden van Noordwijk zee.
  Daarom zijn er toen diervriendelijke groene lampen gekomen op de toegangspaden naar de strandpaviljoens.
  De bedoeling hiervan was, dat deze verlichting in de avond, bij het sluiten van strandpaviljoen, door de exploitant uitgeschakeld zou worden.
  Helaas hebben de meeste uitbaters Eurotekens in hun ogen. En geen diervriendelijkheid voor ogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in