Bollenstreek – In de woonagenda van Holland Rijnland, het bestuurlijk samenwerkingsverband van 13 gemeenten in de provincie Zuid-Holland, staat dat er meer sociale en betaalbare woningen nodig zijn in de regio. De huidige doelstelling tot 2030 is 22.800 nieuwe woningen in de regio, dit wordt in het stuk bijgesteld naar 30.500 in de regio, waarvan 7.500 in de Bollenstreek. De reden: de behoefte groeit sneller dan verwacht terwijl het aanbod minder goed past bij de vraag.

Holland Rijnland presenteert ook plannen om in te grijpen in de particuliere woningmarkt. Daarmee willen ze meer woningen beschikbaar maken voor lagere inkomens en midden inkomens. Tot nu toe gaat de geplande woningbouw te traag in de regio. Holland Rijnland wil dat dus nu versnellen. “Het is dringen op de woningmarkt in Holland Rijnland. Net als in andere delen van Nederland stapelen de vraagstukken zich op. De tekorten zijn groot, met name in het betaalbare koop, sociale huur- en middel dure huursegment”. aldus Holland Rijnland.

Het gaat voorlopig om een concept woonagenda, de 13 gemeenten in de regio moeten voor maart laten weten hoe ze over de plannen denken. Met toestemming wordt het plan vanaf juni 2023 uitgevoerd.

8 REACTIES

  1. Jo jo zijn ze daar nu pas achter wat zit er voor bestuurders in de regio ja als het over gom gaat dan waren ze er zo bij de laatste jaren zijn er allen maar dure koop huize geboud en een paar sociale woningen voor de minder bedeelde zo moemen ze die mensen in Noordwijk achter de feiten aanlopen en bezeaar op bezwaar dan een kikker dan weer co2? Je wordt er gek van in dit land .

  2. 7500 nieuwe sociale en betaalbare woningen in de Bollenstreek in 2030? Dat is een utopie! Alleen in de gemeente Noordwijk wordt o.a. al jarenlang gesteggeld over de nieuwbouw in plan Bronsgeest. Politiek jarenlang geneuzel in deze leidt tot enorme frustratie bij woningzoekenden. Politieke partijen proberen elkaar jarenlang vliegen af te vangen. Het algemeen en persoonlijke belang van de langdurige woningzoekende wordt niet meer gezien. In maart 2023 moeten gemeentes melden hoe men denkt over de visie van Holland Rijnland. Dat kan per direct voor Noordwijk: Onuitvoerbaar!!

  3. Het huidige college zet in op woningbouw in het Achterweg gebied na 2030. Ook PUUR steunt dat want er is een groot tekort. Wat PUUR niet steunt is het feit dat er nu geprocedeerd wordt tegen de provincie om sociale woningbouw in Bronsgeest (grond al decennia in bezit van de gemeente) te voorkomen. Hoe tegenstrijdig is dit met de realiteit en de wensen van Holland Rijnland.

    • Thomas,

      Het is speculeren of daar woningbouw mag komen want van de provincie mag het daar niet.Dat de gemeente er als eerste recht van koop op de gronden daar heeft dat kan in het slechtste geval ook weer miljoenen gaan kosten.

  4. De ontsluit van de streek is een drama. Maar nee we bouwen vooral door! Iedereen werkt in de grote stad of vanuit huis, waarom de bollenstreek dan volbouwen? Bekijk eens alternatieve opties dichter bij snelwegen (a4, a44), omgeving station Nieuw Vennep. Uit eindelijk komt driekwart van de nieuwe inwoners ook niet uit de buurt maar zoals eerder vermeld bijv Dordrecht

  5. Wie is Holland Rijnland eigenlijk en waar komen ze vandaan? Als je als kind in de jaren ’70 en ’80 op je fietsje overal door de streek hebt gefietst en nog de openheid van bollenvelden tussen de dorpen hebt gezien, kom je niet tot dit soort Bollenstreek vernietigende plannen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in