Bollenstreek – Sinds de Russische inval in Oekraïne op 24 februari hebben ruim 27.000 Oekraïense vluchtelingen zich ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Ruim een derde van hen is minderjarig. Van de volwassen vluchtelingen uit Oekraïne die zich hebben ingeschreven is 80 procent vrouw. Dat blijkt uit cijfers van CBS. In onze regio hebben – relatief gezien – de meeste mensen zich ingeschreven in Hillegom, Waddinxveen en Noordwijk.

Door de oorlog in Oekraïne is een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen naar West-Europa. Mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht, mogen zich direct inschrijven bij de gemeente waar zij verblijven. Volgens het CBS hebben tussen 21 maart en 3 april bijna 10.000 mensen zich per week ingeschreven in Nederland. Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat van de vluchtelingen uit Oekraïne 37 procent minderjarig is en 33 procent tussen de 24 en 45 jaar. Van de volwassen ingeschreven vluchtelingen is bijna 80 procent vrouw.

Daarnaast laat het CBS weten dat de meeste inschrijvingen in de grotere steden van Nederland hebben plaatsgevonden. Rotterdam staat tot nu toe bovenaan met 1500 inschrijvingen. Daarop volgen Amsterdam (1000 inschrijvingen), Groningen (500 inschrijvingen) en Eindhoven (500 inschrijvingen). Daarna volgt pas de eerste stad uit onze regio: Den Haag met 400 inschrijvingen. Ook in het Westland hebben 400 Oekraïense vluchtelingen zich ingeschreven.

Hillegom de meeste inschrijvingen, Midden-Delfland de minste

Wanneer er wordt gekeken naar het aantal inschrijvingen per 1000 inwoners, dan heeft Hillegom in de regio de meeste inschrijvingen: 4,30 per duizend inwoners. Daarna volgen Waddinxveen (4,12 per duizend inwoners) en Noordwijk (4,19 per duizend inwoners). Volgens het CBS komen deze hoge aantallen door lokale initiatieven om grote groepen vluchtelingen op te vangen, zoals in een leegstaand kantoorpand of hotel.

Uit de cijfers blijkt ook dat in een aantal gemeenten in de regio het aantal inschrijvingen zeer laag ligt. Gemeente Midden-Delfland heeft het laagste aantal inschrijvingen per duizend inwoners van de regio: 0,31 per duizend inwoners. Ook in Nieuwkoop (0,41 per duizend inwoners) en de gemeente Zuidplas (0,46 per duizend inwoners) ligt het aantal inschrijvingen laag.

Hieronder zie je alle gemeenten in onze regio staan, met daarbij het aantal vluchtelingen per 1000 inwoners tot 7 april.

  • Hillegom: 4,30
  • Lisse: 0,87
  • Noordwijk: 4,19
  • Teylingen: 0,92

Dit is een bijdrage van mediapartner Omroep West.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in