Archieffoto Eric-Jan Geertsen

Bollenstreek – De Greenport Ontwikkelings Maatschappij (GOM) is steeds vaker onderwerp van discussie, onder meer in Teylingen en Noordwijk. De Vrije Ondernemers Noordwijk hebben een rapport uitgebracht met eigen conclusies. De GOM zelf heeft eind september vanwege de discussie ook een nota uitgebracht. Daarin wordt verwezen naar de gemeentes die aandeelhouder en opdrachtgever zijn van de GOM. De ontwikkelingsmaatschappij voert uit wat de gemeentes hebben afgesproken. De GOM rapporteert dat ze inmiddels 823.043 m2 hebben geherstructureerd.

Vooral ter discussie staan de Greenportwoningen. De gemeentes hebben de GOM opdracht gegeven de Bollenstreek te verfraaien. Daar is geld voor nodig en de gemeentes hebben afgesproken dat er 600 greenportwoningen gebouwd mogen worden in de Bollenstreek, waarvan een deel van de opbrengst naar de GOM gaat. Er zijn echter geen grote plekken om deze huizen te bouwen. Een van de locaties in ontwikkeling is aan de Pilarenlaan in Noordwijkerhout. De GOM-woningen die wel gebouwd worden, zijn vaak villa’s in het open gebied en dat voedt de discussie.

Lees hieronder het rapport van de GOM aan de gemeentes.

De Vrije Ondernemers Noordwijk, een klankbordgroep, waarvan drie ondernemers een eigen rapport hebben gepubliceerd, zegt dat de GOM 800.000 m2 bollengrond gaat onttrekken. Ze nemen daarbij de oppervlakte van een villaperceel in het Abeelenpark als berekeningscriterium. Ze stellen ook vragen over doelstellingen van de GOM zoals het opruimen van verrommeling en incourante panden, want wat wordt daaronder verstaan? Ze pleiten voor opheffing van de GOM omdat deze marktverstorend zou werken.

Lees hieronder het rapport van de Vrije Ondernemers Noordwijk

11 REACTIES

 1. En dan maar beweren dat er geen winst word gemaakt als aandeel houder het is een verkapte verdienste voor de gemeente .Als je nu door de bollen streek fietst zie je alleen maar villa’s met hele grote tuinen .En nu moeten alle paarden weg en tuintjes weg dit is een voorop gezet plan dan kan het gom straks als er niks meer op mag weer villa’s bouwen .Het is een grove schande dat hier gemeentes aan meewerken .Een bollen kweker die zijn land verkoopt mag zij huis niet aan een particulier verkopen want het is een bedrijfs woning .Maar as het gom het regelt kan alles kijk maar bij het Westend twee grote villa’s opmeten groot stuk bollen grond en daar is niks geruimd het was eerste klas gladiolen grond van de firma Salman ??????

 2. Jan, je slaat de spijker op zijn kop met jouw bovenstaande tekst! Vastgoedmaffia werd het laatst door iemand genoemd die er dicht op zit en als je alle info goed tot je neemt, dan kun je niet anders concluderen dan dat die term aardig in de richting komt helaas. Alhoewel de gemeente en het GOM daar anders over zullen denken en zullen komen met teksten als “ja, maar…”.

 3. Jan die 2 grote huizen op het westeinde staan op landgoed Dijckenburgh en dat bestemmingsplan stamt uit 2013. Heeft niets met GOM te maken. Wel even de feiten checken voor je dingen gaat lopen roepen.

  Als je illegaal paarden hebt staan (of schuren, een zwembad, tuin oid) moet je niet zeuren als je ze weg moet halen. Je weet dat eens dat bericht kan komen, hoe zuur het ook is. Ik ben van mening dat de gemeente moet handhaven maar dat ze dit wel menselijker hadden kunnen brengen en de alternatieven had kunnen benoemen aan grondeigenaren. Je kunt bijvoorbeeld ook een officiële bestemmingswijziging naar recreatie bestemming aanvragen, die je ook wel krijgt als je een nutteloos stuk grond hebt. Voorwaarde is wel dat je aantoont dat de huidige bestemming (bollengrond) niet uitvoerbaar is.

  Het zou mooi worden als de gemeente niets meer handhaaft, dan wordt het een zooitje (wat eigenlijk al zo is). Dan maak ik morgen een motorcross baan op m’n bollengrond.

  • U heeft deels wel gelijk.
   Maar zo simpel is het niet….
   Zie het verhaal van Karin hieronder.
   Zij hadden in de krant moeten lezen dat de bestemming van hun grond is gewijzigd. 16 jaar na aankoop. Sindsdien zijn zij dus in overtreding, zonder dat ze het weten. Ook zij gaan gehandhaafd worden.
   Eigen verantwoordelijkheid. Je moet zelf op de hoogte blijven….
   Niet oke toch?
   En zo tal van voorbeelden/situaties. Elke situatie is weer anders….
   Daarbij, de gemeente had veel eerder moeten gaan handhaven. Vanaf het moment dat grond oneigelijk gebruikt wordt. Niet 30/40 jaar later.
   Wat je van je burgers verwacht (het onmogelijke) moet je dan ook zelf doen! En niet na 10/20/30/40 jaar!!
   Is het oke dat een bollenboer, die al 30 jaar in zijn achtertuin (een puntje grond) een paar pony’s heeft nu tientallen duizenden euro’s moet betalen om niet braakliggend te hoeven maken?
   Want dat is namelijk de werkelijkheid, voor heeeeeeel veel van de stukjes.

   En dan heb ik het nog niets eens over het bouwen van villa’s op goed bollengrond. Want daar klopt ook helemaal niets van!
   Villa’s en dure huizen zijn er niet nodig.
   Waar blijven de woningen voor de grootste doelgroep waar de nood het hoogst is? Al tientallen jaren.
   Geld, das het enige dat teld……

 4. De Gemeente Noordwijk heeft in de afgelopen tientallen jaren met het bebouwen van verschillende locaties zoals Duinpark; Grashoek; Boerenburg; Middengebied; Vinkenveld; Boechhorst, Offem Zuid, etc. 1e en 2e klasse bollengrond opgeofferd voor woningbouw. Op zich een goed plan, maar ik heb stellig de indruk dat het GOM welke een taak heeft om het areaal bollengrond te bewaken, hier en daar een stukje te kort komt. Het lijkt er op dat om toch aan de hoeveel open bollengrond op PAPIER te komen nu naarstig wordt gezocht naar stukje grond om deze hieraan toe te voegen. En daarbij is overduidelijk dat dit grond is die veelal tientallen jaren niet meer als bollengrond wordt gebruikt, te klein is, te nat of überhaupt niet geschikt is als bollengrond en in sommige gevallen ook nooit is gebruikt als bollengrond, maar toevallig in Noordwijk en randgebieden liggen. De paardenweitjes en moestuintjes zijn hier overduidelijk de dupe van. Het betreft hier vaak ook stukjes grond die rondom een woning liggen en niet geschikt zijn voor bollengrond. Het handhaven of zoals het GOM het noemt “het opruimen van de verrommeling” van de paardenweitjes en moestuinen heeft niets te maken dat er teveel paardenweitjes zijn. Het is naar mijns inzien het economische belang van de Gemeente die schuldig is door het bebouwen van bollengrond wat nu gecompenseerd moet worden.
  De paardenweitjes hebben geen enkele toegevoegde waarde in het daadwerkelijk toenemen van bollengrond het is puur om op papier de hoeveelheid hectares te hebben. Eigenaren kunnen hun eigen grond die ooit is bestempeld als bollengrond “terug kopen” voor 40 euro per m2 om dan uiteindelijk zelf te kunnen bepalen wat men er mee doet.
  IK NOEM DAT LANDJE PIKKEN..
  Het GOM bouwt dure villa’s op bollengrond, waar komen deze financiën vandaan? Wordt deze bollengrond ook gecompenseerd? Villa’s die voor “Jan Modaal” in Noordwijk, waar notabene een groot tekort is aan sociale woningen, niet bereikbaar zijn.
  Eigenaren van paarden zijn ten einde raad. Ik ken gevallen die al tientallen jaren op een stukje grond zitten en nu op de lijst staan om gehandhaafd te worden. Onmenselijk. Waar was de Gemeentelijke handhaving al die jaren?? Ze hebben het allemaal gedoogd.
  Het is niet in mijn geheugen dat een Noordwijks bestuur op zo’n grote schaal zoveel menselijk en financiële ellende en leed heeft veroorzaakt als met dit beleid. Ik zou zeggen laat het GOM 660 sociale huurwoningen bouwen in de Bronsgeest. Zes weken per jaar staan hier bollen, wat best mooi is, maar de rest van het jaar ziet het er niet uit. Er ligt overigens al jaren een stuk braak. Dus Gemeente Noordwijk hier ligt een taak….

 5. In 2000 kochten wij ons huis met 3000 grond met een woonbestemming.
  We vonden het eerst te weinig grond maar omdat het zo dicht bij de duinen lag hebben we het toch maar gekocht.
  Vergunning voor een rijbak en vergunning voor paarden stallen
  Nu ben ik er deze week achter gekomen dat er in 2016 een herziening is geweest en hebben onze 3000 meter teruggebracht naar 1600 meter..en 1400 meter is nu bollengrond.
  waarom??
  We hadden daar natuurlijk bezwaar kunnen maken maar omdat wij de krant niet altijd lezen is dit aan ons voorbij gegaan.
  Pure diefstal!!
  Ons huis met 3000 meter is n.l. veel meer waard dan met 1600 meter..
  Leve het GOM 🤮

 6. Waarom wil de GOM alleen dikke Euro’s verdienen villa’s, die voor Jan Modaal helemaal niet te betalen zijn, terwijl er juist behoefte is aan sociale (huur)woningen, appartementen, rijtjeswoningen, 2-onder-kappers etc.?! Dat zij geld willen ontvangen voor het herinrichten van de streek kan ik begrijpen, en lijkt me prima, maar waar slaat het op dat dit alleen kan door percelen voor villa’s te verkopen??
  Bronsgeest en Pilarenlaan zijn mijns inziens prima locaties om “nieuwe” woonlocaties te maken voor mooie wijken met een divers aanbod aan woningen die zo hard nodig zijn.
  Maar “out of the box” denken is blijkbaar lastig, ik zie ook geen enkele partij die zich hier eens hard voor wil maken. Zou volgens mij een ideale oplossing zijn om de huidige woningnood op te lossen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in