Met 75 kilometer per uur op het water racen met deze varende sportauto: ‘Lijkt net een echte auto’

Foto: Mariëlle Bakker

Warmond – Het is geen Ferrari, het is geen Corvette, maar iets ertussen in. Een Jet-Car. Het is een uitvinding van watersportondernemers Bo Krook en Oscar Rijsbergen uit Warmond en Alphen aan den Rijn. De Jet-Car heeft een body van een sportwagen, maar de jetski is de donor van de binnenkant. De waterauto is zo wendbaar en snel als een jetski. Het geshowde exemplaar heeft 200 pk en kan 75 kilometer per uur varen. Maar een opvolger is al in de maak en zal 100 kilometer per uur halen. Dat is de maximumsnelheid op de Kagerplassen.

‘De standaard boten gingen wat vervelen,’ zegt Oscar Rijsbergen. Ze waren op zoek naar iets nieuws. De Jet-Car werd geboren. ‘We zijn de eerste in Nederland en Europa. In Dubai vaart er al zoiets’, zegt Krook. ‘Het begon als een geintje. En tegen alle verwachtingen in, zijn er onder meer in het Midden-Oosten al vijftig orders geplaatst. Het mag natuurlijk niet precies op een Corvette of Ferrari lijken, dan krijgen we problemen met die merken. Dus het lijkt op een mix van die twee.’

Je hebt geen rijbewijs nodig, maar wel een vaarbewijs. Maar als je hem huurt mag je zelf varen, aldus Krook. ‘De ervaring zelf is heel leuk, want voor je gevoel zit je ook echt in een auto. Alleen als je naast je kijkt zie je geen asfalt, maar water. En de combinatie van het varen en het autorijden is natuurlijk super. En je kan gewoon een dagje gaan rijden zonder in een file te staan. En ’s avonds heb je de lichten van een gewone auto wat een bijzonder effect geeft op het water’, zegt Rijsbergen.

Krook, naast ondernemer ook Nederlands- en Europees kampioen en voormalig wereldkampioen flyboarder, ervaart de aandacht voor de Jet-Car als waanzinnig. ‘Fantastisch, het maakt niet uit of je hard vaart of langzaam, iedereen pakt zijn telefoon en gaat filmpjes maken. Echt niet normaal, nooit verwacht.’

2 REACTIES

  1. En waar staat het verplichte registratienummer? Op de Kagerplassen heb je trouwens een vergunning nodig om hard te mogen varen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in