Bollenstreek – Uit onderzoek onder tweede- en vierdeklassers blijkt dat middelbare scholieren zich in 2021 minder gelukkig voelden dan vóór de coronacrisis in 2019. Dit blijkt uit de landelijke Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 onder scholieren van klas 2 en klas 4 waaraan de GGD Hollands Midden heeft meegedaan in het najaar van 2021. Ruim 9.500 scholieren uit de regio hebben de vragenlijst ingevuld.

Gebeurtenissen tijdens de coronaperiode, zoals quarantaine, coronabesmetting en ziekte of overlijden van een naaste, kunnen grote invloed hebben op het welzijn van jongeren. Van de leerlingen maakte 70% tijdens de coronacrisis minstens één van deze gebeurtenissen mee. 17% van de leerlingen gaf aan hier nog last van te hebben. Een vijfde van de leerlingen in klas 2 en 4 heeft het afgelopen jaar suïcidegedachten gehad, waarvan een tiende regelmatig. Bijna 5% heeft heel vaak suïcidegedachten en/of een poging gedaan. Deze cijfers zijn gestegen ten opzichte van de vorige meting in 2019.

Om veerkracht te meten is onder andere gevraagd of jongeren na een moeilijke periode weer snel herstellen. Dit geldt voor twee derde van de jongeren. Ruim driekwart van de jongeren heeft vertrouwen in de toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in