Misstanden bij schoonmaak op Noordwijks vakantiepark

Noordwijk – Te lange werkdagen, te weinig betaald krijgen, illegale werknemers en iemand anders zijn identiteit gebruiken om aan de slag te kunnen. Deze overtredingen zijn door de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken geconstateerd bij de schoonmaak op vijf vakantieparken, waaronder op een park in Noordwijk.

De inspectie maakte maandag bekend meerdere misstanden te hebben geconstateerd bij in totaal vijf vakantieparken. Het ministerie wil niet bekendmaken om welke parken het gaat, maar alleen dat de parken in Noordwijk, Monnickendam, Arnhem, Chaam en Hellevoetsluis staan. Niet elk park heeft zich aan alle overtredingen schuldig gemaakt. Er is niet bekendgemaakt welke overtredingen in welk park plaatsvonden.

De medewerkers van de inspectie hebben in juni en juli vijf parken bezocht, zo laat het ministerie weten. Deze parken hebben soms zelf schoonmakers in dienst om de huisjes schoon te maken, maar soms wordt er voor deze klus een schoonmaakbedrijf ingehuurd.

Buitenlandse werknemers voor de schoonmaak

Bij twee van de bezochte parken, met dezelfde eigenaar, werden buitenlandse werknemers ingezet voor de schoonmaak van de huisjes terwijl zij niet in Nederland mogen werken. De werkgever, het schoonmaakbedrijf of het uitzendbureau, had voor deze mensen een tewerkstellingsvergunning aan moeten vragen. Omdat dit niet is gebeurd krijgen de werkgevers een boete.

Verder vermoeden de inspecteurs dat vier van de vijf onderzochte parken de Arbeidstijdenwet niet goed naleven. Ook zou hier niet het minimumloon worden betaald. Bij een park was de registratie van de gewerkte uren niet in orde, dit park krijgt sowieso een boete. De inspecteurs onderzoeken nog of op de andere drie parken de schoonmakers eerlijk worden betaald en niet te lange dagen moeten maken.

Twee lookalikes

Op een vakantiepark troffen inspecteurs twee lookalikes aan. Dit zijn werknemers die gebruik maken van het identiteitsbewijs van een ander persoon. De inspectie onderzoekt nog wie deze documenten heeft verstrekt. Daarnaast werden op verschillende parken werknemers aangetroffen die een uitkering kregen in Nederland of België. De inspectie gaat de betrokken instanties van deze overtredingen op de hoogte brengen. (dit is een bericht van mediapartner Omroep West)

4 REACTIES

  1. Goed werk. Werkgevers lekker verdienen en ik alles kwijtgeraakt door overhoop te zijn gereden door een van hun werknemers die meteen op de vlucht sloeg.

  2. Hoop dat er aangifte is gedaan en dat de dader (licht) gestraft is. Want dat is het kromme in ons steeds gekker wordende land. Als je iemand dood rijdt krijg je hooguit twee jaar. Waarom staat er geen politicus op om die geweldadige lui op te pakken. Lachgas, verdovende middelen drank in het verkeer kan alles vandaag de dag. Want politie zie je haast niet meer. Wegbezuinigd door onze zeer bekwame minister prisident met al zijn trawanten uit de vorige kabinetten. Maar toch vooral sterkte en beterschap gewenst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in