Mogelijk toch buurtsuper in Nieuw Boekhorst

foto gemeente Teylingen

Voorhout – De gemeenteraad van Teylingen wil de mogelijkheid openhouden om een buurtsupermarkt te vestigen in het nieuwbouwplan Nieuw Boekhorst in Voorhout.Het college van burgemeester en wethouders was aanvankelijk geen voorstander van een eventuele komst van een buurtsupermarkt in de Voorhoutse nieuwbouwwijk. Volgens B&W is eerder in de Centrumvisie bepaald dat winkelvoorzieningen voornamelijk zullen worden geconcentreerd in de Herenstraat. Net als in de wijk Hooghkamer zou er daarom  geen plaats zijn voor een supermarkt in Nieuw Boekhorst. Met name PvdA-raadslid Paul Witteman kon zich niet vinden in de opstelling van het college. Volgens hem komen er straks ook veel senioren in Nieuw Boekhorst te wonen, en voor hen zou de afstand tot de Herenstraat weleens te groot kunnen zijn om boodschappen te kunnen doen. Daarnaast kan een buurtsupermarkt een sociale functie in de wijk vervullen, aldus Witteman. Hij werd hierin gesteund door Don Verhoeff van GroenLinks, die een buurtsuper “geen slecht idee” noemde. VVD, Trilokaal en CDA’er Joep Derksen spraken zich echter uit tegen een supermarkt in Nieuw Boekhorst, onder verwijzing naar de eerder gemaakte afspraken in de Centrumvisie. Derksen wees er daarbij op dat hij ook de belangen van de ondernemers in de Herenstraat wil beschermen. Ook had hij zijn twijfels over de economische haalbaarheid van een buurtsuper in de nieuwbouwwijk.Een meerderheid van de gemeenteraad ziet echter wel iets in een mogelijke vestiging van een buurtsupermarkt in Nieuw Boekhorst, en stemde donderdag tijdens de raadsvergadering voor een aanpassing op dit punt van de gebiedsvisie voor de nieuwbouwwijk.

2 REACTIES

 1. De PvdA lijkt een beetje gevangen in het verleden, immers in de jaren 60 moesten we alle boodschappen lopend doen. Als de sociale functie een argument is, dan zijn daar veel betere oplossingen voor, een buurthuis of een koffietentje om maar wat te noemen. Als het argument is dat er winkels op loopafstand moeten zijn omdat senioren blijkbaar geen auto of geen internet hebben (???), dan heeft de gemeente bij het inrichten van de wijk verkeerde keuzes gemaakt, dan is deze wijk blijkbaar niet geschikt voor de doelgroep. Dit is het adhoc beleid dat er voor zorgt dat onze winkelstraat nog meer zal verschralen. Tijd voor een beetje meer visie en een beetje minder populisme graag.

 2. Blijkbaar heeft de PvdA een achterhaald idee van het begrip “senioren”. Senioren zijn mensen die meestal nog fietsen, wandelen, sporten, autorijden. Dikwijls op kleinkinderen passen. De meesten staan nog midden in het leven.
  Zij vallen in de categorie 55+.
  Blijkbaar heerst bij de PvdA de opvatting dat alle senioren hoogbejaard zijn en mobiel beperkt.
  Echter, immobiliteit dient niet opgelost te worden door een supermarkt naar betreffende mensen te brengen. Dat is het oplossen van het gevolg. De oorzaak, het minder mobiel zijn, dient aangepakt te worden. Propageer lichaamsbeweging, zorg dat er meer scootmobiels, driewieler fietsen en rollators gebruikt en gesubsidieerd worden.
  Dan wordt meteen het probleem “sociale isolatie” aangepakt.
  En als u, Paul Witteman van de PvdA, aan dit laatste probleem echt iets wilt doen, dan geef ik u de volgende tip. Realiseer, in plaats van een hangplek voor ouderen in een supermarkt, een petanque centrum in een van die leuke groene plekken in de toekomstige wijk. Dit is een win-win situatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in