Warmond – All-electric met zonnepanelen en warmtepompen. Dat maakt de gerestaureerde recreatiehuis Zonnehoek (1929) straks energietechnisch gezien zoveel mogelijk onafhankelijk. Het pand is van de vereniging Hendrick de Keijser (HdK), die het drie jaar geleden via een legaat van de eigenaresse verkreeg. De afgelopen jaren is het gerestaureerd, een beetje verbouwd en  verduurzaamd. Het pand ligt op een mooie plek, in de Hofpolder aan de rand van de Kagerplassen. Het is te huur als Monument&Bed. HdK gebruikt de inkomsten als financiering voor andere monumenten.

Rond 1920 ontstond de waterrecreatie in Warmond. Toen nog uitsluitend voor de mensen die wel wat te besteden hadden. Ze lieten recreatiehuisjes langs de oevers van de Kaag bouwen of legden ergens een woonboot neer. De Haagse familie Van Dalen liet een architect diverse ontwerpen maken, die in 1929 resulteerden in de bouw van een recreatiewoning met botenhuis die goed in het landschap paste: Zonnehoek. Het werd een huis met een grote woonkamer en vier slaapkamers. Uiteraard was er een kamertje voor de dienstbode. Een badkamer was er niet te vinden, men kon immers zwemmen in de plas. In elke kamer was wel een wastafel. Water voor de huishouding kwam uit de waterput en uit een regenwater reservoir op het dak. Toen de kleindochter van het echtpaar Gertruida van Dalen (Truus van de Zonnehoek) een paar jaar geleden overleed, kwamen zeven huizen van de familie, zes in Den Haag en deze recreatiewoning in Warmond, in het bezit van HdK.

Water komt nu gewoon uit de kraan. En de badkamer is er nu door de restauratie ook gekomen. Maar een ding is nu al honderd jaar hetzelfde: je kunt er alleen per boot heen. Daartoe beschikt de woning over een eigen duurzame elektroboot. Huurders krijgen vaarles via een instructievideo.
Het pand met bijbehorend botenhuis werd recent opgeleverd en bevat nog heel veel originele elementen. HdK heeft inmiddels ook het Huys te Warmont verworven en is sinds de jaren zeventig al eigenaar van het oudste huis van Noordwijk aan de Voorstraat 19.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in