Noordwijk – Voor de raadsvergadering van donderdagavond over de fusie van Noordwijk en Noordwijkerhout zijn twee moties ingediend. Puur Noordwijk, VVD en CDA willen dat bij het opstellen van de begroting van de nieuwe gemeente Noordwijk de lokale lasten minstens gelijk blijven en bij voorkeur dalen. Een tweede motie van dezelfde partijen meldt dat de gemeenteraad betrokken moet worden bij een moderne manier van dienstverlening in de fusiegemeente waarbij de inwoners meer betrokken worden bij beleidsontwikkeling. Ook moet de raad tijdig geïnformeerd worden over de nieuwe huisvesting van de organisatie en van het gemeentebestuur. De drie partijen hebben een meerderheid in de gemeenteraad. De raadsvergadering over het referendumverzoek en daarna de fusie begint om 21.00 uur.

170706_Motie_VVD_PN_CDA_Lage_Lasten_Nieuwe_Gemeente 170706_Motie_VVD_PN_CDA_dienstverlening_en_huisvesting

4 REACTIES

  1. Kijk ’s aan: de genoemde partijen erkennen dat het fusievoorstel Noordwijk onevenredig veel geld gaat kosten, en dat de bevolking te weinig is gehoord. Desondanks moet de aanstaande beslissing doorgaan, natuurlijk, en wat doe je als modern politicus dan? Doorzetten en tegelijk voor de (verre) toekomst beterschap beloven.

  2. En ook het volgende moet worden opgemerkt: de moties worden door drie partijen ingediend, en die drie hebben samen “een meerderheid in de gemeenteraad”. Eigenlijk is de coalitie van na de verkiezingen dus zomaar vervangen door een andere coalitie; onaangekondigd, ongemerkt, “achter de schermen”. Wie dus politiek nog een beetje zou willen volgen, is aangewezen op signalen, toespelingen, roddels en voorvallen. Interpretatie van al dergelijke vage ongezegdheden kan een hele kunst zijn. Vroeger bestond er ook zo’n specialisme, in iets andere sfeer. Het vak had officiële status en heette: Kremlinologie.

  3. De moties zijn opgesteld en ingediend door de VVD Noordwijk Lokaal, heer Krol Dobrov. Omdat wij ieder jaar weer voor lastenverlaging pleiten en transparantie belangrijk vinden. Op een later moment kunnen andere partijen besluiten deze mede te ondertekenen. Dat is in dit geval gebeurd, zoals het amendement over de energiepalen door D66 is ondersteund. In het geval van de energiepalen hebben daarna alle partijen (minus PvdAGL) vóór gestemd.

    Ondertekening zegt dus niets over het vooraf met elkaar afstemmen en/of stemgedrag.

  4. Dank, meneer Van Maris voor uw uitleg, en helemaal met u eens. Jammer dat we zo weinig te weten komen over “het vooraf met elkaar afstemmen en/of stemgedrag”. Terwijl het wel plaatsvindt, doorslaggevend is in de besluitvorming, en de eigenlijke raadsvergadering, die openbaar is, zo wordt gereduceerd tot een formaliteit of theater of circus of poppenkast – ik citeer maar wat uitdrukkingen die circuleren. Gaat u d’r ook wat aan doen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in