Archieffoto Willem Hogenkamp

Hillegom – Tegen Sean M. (22) is woensdagochtend negen jaar cel en tbs geëist. M. wordt verdacht van het stichten van de dodelijke woningbrand in Hillegom in januari 2019. Het opleggen van tbs met dwangverpleging werd geadviseerd door de psycholoog die M. onderzocht. Volgens hem is de kans op herhaling namelijk ‘heel groot’. Hij zegt dat de verdachte de spanning soms niet helemaal aan zou kunnen en dan brand gaat stichten.

Justitie houdt M. verantwoordelijk voor meerdere branden. Hij zou in juli 2017 ook brand hebben gesticht in zijn toenmalige woning aan de Vinkenlaan in Hillegom en hij wordt tevens aangeklaagd voor een brand in een schuur in de Oude Weerlaan in Hillegom in februari 2015, toen hij nog minderjarig was.

Bij de brand aan de Stationsweg in Hillegom werden drie woningen volledig verwoest en kwam Maolin Zhang, een Chinese astronomiestudent, om het leven. Een van de bewoners werd wakker van de brand en kon de buren die nog lagen te slapen op tijd waarschuwen. Zij konden ontkomen via de dakgoot. Maar student Zhang (27) zat als een rat in de val. Hij kon niet door de deur naar buiten en het raam ging niet open.

ijn huisgenoot Sean M. werd in april vorig jaar opgepakt op verdenking van brandstichting. Hij ontkende de aantijgingen in eerste instantie. Maar in maart van dit jaar legde hij alsnog een bekentenis af.

Maolin kwam in juli 2017 van Peking naar Leiden voor een promotietraject in de astronomie. Hij was van plan om na zijn studie zijn ouders, die in een arm dorp in China wonen, financieel te ondersteunen. Na zijn dood zette de vakgroep sterrenkunde van de Leidse Universiteit een crowdfundingsactie op voor de ouders van Maolin. Het streven was om 45.000 euro in te zamelen, het werd bijna 75.000 euro. Ook is er als eerbetoon een planetoïde naar Maolin vernoemd.

Dit is een bericht van onze mediapartner Omroep West.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in