Foto: Omroep West

Noordwijk – De dodelijke steekpartij, waarbij de Cubaanse Solaine (33) om het leven kwam, is opgenomen op haar eigen telefoon. Het geluidsfragment werd donderdag in de rechtbank afgespeeld. Daarop is te horen dat haar vriend Niels V. uit Noordwijkerhout haar neersteekt. ‘Het maakt me misselijk om dit te horen’, zei de 25-jarige V. tegen de rechter.

In de nacht van 13 op 14 februari belt Niels V. zelf 112. Ook dat gesprek is te horen op de opname. ‘Kom nu, mijn vriendin ligt hier dood te bloeden!’ De politie vindt Solaine op haar buik op de grond in haar huis aan de Abraham van Royenstraat in Noordwijk, bij haar voeten ligt een gebroken mes. Ze is vier keer in haar rug gestoken en overlijdt aan haar verwondingen. Niels heeft bloed aan zijn handen en op zijn gezicht.

Tegen de politie zegt de 25-jarige verdachte dat hij rond middernacht binnenkwam en zijn Cubaanse vriendin bloedend op de grond zag liggen. Naast het lichaam vindt de politie een telefoon in de opnamestand. Het is de telefoon van Solaine en er staat een geluidsfragment van een ruzie op. Niels wordt meegenomen naar het bureau.

Harde gil

De geluidsopname wordt in de rechtszaal afgespeeld. Niels klinkt dronken, Solaine vraagt hem om naar huis te gaan. ‘Ik wil gaan slapen, ga naar huis. Zal ik de politie bellen of je moeder?’ Daarna is er geschuifel te horen. ‘Als je me nog een keer aanraakt, bel ik de politie’, roept Solaine. Niels scheldt, er klinkt een harde gil en dan huilt Niels: ‘Sol! Nee! Ik weet niet waarom ik het deed.’

In de rechtbank is Niels emotioneel als hij het fragment hoort. ‘Ik kan me de ruzie vaag herinneren en ook dat ik een mes vast heb gehad. Het is verwarrend, ik weet het niet goed meer.’ De politie heeft na de steekpartij bloed afgenomen bij V. en daaruit blijkt dat hij behoorlijk had gedronken die dag. ‘Ongeveer dertien biertjes, misschien wel iets meer’, zegt de rechter.

Stomdronken naar haar huis

Ze houdt hem voor dat ze beiden vaak en veel dronken en dat hij Solaine eerder geslagen zou hebben. ‘Ik kan me dat niet meer herinneren, het was een schommelige relatie.’ Op de avond van de steekpartij waarschuwen vrienden hem nog dat hij beter naar zijn eigen huis kan gaan. Solaine appt hem ’s middags al: ‘Als je zo veel drinkt, dan hoef je hier niet te komen slapen.’

De officier van justitie vindt dat Niels weg had moeten blijven. ‘Verdachte had deze situatie kunnen voorkomen, maar dat deed hij niet. Hij ging stomdronken naar haar huis.’ Ze vervolgt: ‘Elf keer horen we Solaine zeggen: ga naar huis. Maar dat doet hij niet.’

Geheugenverlies

Het Openbaar Ministerie (OM) eist negen jaar cel tegen de Noordwijkerhouter. ‘Hij lijkt zijn geheugenverlies niet te simuleren met als doel minder straf te krijgen. Maar dat hij niets meer weet, vind ik moeilijk te geloven.’ Uit onderzoek blijkt dat de kans op herhaling laag is en dat V. geen persoonlijkheidsstoornis heeft en geen strafblad.

Solaine woonde al vijftien jaar in Nederland. Haar moeder woont nog in Cuba en kan vanwege gezondheidsredenen niet naar Nederland komen om de zaak te volgen. Ze heeft wel een brief aan de rechtbank geschreven: ‘Het was mijn enige dochter. Ik ben verdrietig en wanhopig.’ Ze eist een schadevergoeding, omdat Solaine haar jarenlang geld vanuit Nederland stuurde.

Dit is een bericht van mediapartner Omroep West.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in