Noordwijk – De bouw van zeventig luxe appartementen op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk ligt sinds dinsdag stil. Het bouwproject Residence van Oranje is een half jaar uitgesteld vanwege ‘extreem opgelopen prijsverhogingen van materialen en bouwmateriaaltekort’, zegt Leslie de Ruiter van Christie’s International Real Estate.

Naast Hotel van Oranje ligt een grote bouwput. ‘Het is heel jammer voor de kopers, die hebben natuurlijk eerder op hun appartement gerekend. Maar we zien helaas dat de bouwprijzen zo extreem oplopen, dat het nu niet rendabel is om door te bouwen’, zegt De Ruiter die namens Hotel van Oranje het woord doet.

De eerste verhoging van de bouwkosten eerder dit jaar, heeft de projectontwikkelaar zelf opgevangen. Deze kosten zijn dus niet aan de kopers doorberekend, zegt De Ruiter. ‘Maar de tweede prijsverhoging, en we praten over double digits, fors meer dan 10 procent, is echt een probleem. De bouw wordt onbetaalbaar.’

Prijzen rijzen de pan uit

De extreme prijsstijgingen komen door een tekort aan bouwmaterialen. Al voor de oorlog in Oekraïne werd er niet genoeg geproduceerd om aan de grote vraag naar materialen te voldoen. Maar nu er ook fabrieken in Oekraïne – zoals staalfabrieken – stilliggen, wordt het tekort aan bouwmaterialen nog nijpender, dus rijzen de prijzen de pan uit, legt De Ruiter uit.

De bouw wordt daarom met zes maanden uitgesteld, tot eind november. ‘Het is geen afstel’, benadrukt De Ruiter. ‘De algemene verwachting is dat de bouwprijzen tegen die tijd zijn gestabiliseerd. Daar gaan we vanuit.’ Het bouwgat in de boulevard wordt deze zomer deels omheind met wanden, waarop de verkoop van de appartementen wordt aangeprijsd. De helft van de kapitale appartementen moet nog worden verkocht. De vrijgekomen grond wordt voor een deel ingericht als tijdelijke betaalde parkeerplaats.

Verbouwing hotel gaat wel door

De sloop van de gebouwen naast het hotel en de verbouwing van het hotel zelf blijven gewoon doorgaan. Omdat deze verbouwing veel kleinschaliger is, zijn daar wel genoeg bouwmaterialen voor. ‘Daarnaast zijn dit andere materialen dan die in de appartementen worden verwerkt. De ontwikkelaar wil niet beknibbelen op de kwaliteit en het project opleveren zoals het is beloofd’, zegt De Ruiter.

‘Bij Christie’s is dit probleem overigens wekelijkse kost’, weet De Ruiter. ‘Zes maanden uitstel is niet eens zoveel in vergelijking met andere projecten.’ Er is overwogen om de bouw toch te starten. ‘Maar als we nu tegen wil en dank starten, krijgen we linksom of rechtsom toch vertraging door het tekort aan materialen. We proberen die maanden natuurlijk in te lopen, maar het gaat nooit lukken alle zes de maanden in te halen tijdens de bouw.’

Geen Russen

In Noordwijk gonst het gerucht dat Russische investeerders of kopers zich zouden hebben teruggetrokken. Jaap Liethof van Hotel van Oranje moest daar naar eigen zeggen erg om lachen. Zowel Liethof als De Ruiter verwijst het gerucht resoluut naar het Rijk der Fabelen. Zo’n 90 procent van de kopers is Nederlands en 10 procent Duits. ‘Er is absoluut geen enkele Rus betrokken in dit project, geen koper en geen investeerder’, benadrukken De Ruiter en Liethof onafhankelijk van elkaar.

Tot nog toe heeft geen enkele koper zich door de uitstel teruggetrokken.

15 REACTIES

 1. Alsof een Rus rechtstreeks zal kopen🤣🤣🤣, dat gaat via de Zuidas advocaten etc . Reken er maar op dat er Russisch gesproken gaart worden in de Residence!

 2. Wie hoog grijpt zal laag vallen dus de Noordwijkers kunnen voorlopig tegen een stuifplek aan kijken die prijs stijging is al een paar jaar aan de gang .Het lijkt wel of alles uit de Oekraine moet komen staal boumatrialen graan zonnebloem olie Maar als ik het goed begrijp zijn er nog niet zoveel verkocht en dat zal hetvwel wezen .Het is nu helemaal een bende op dat Noordwijk aan zee

 3. Eerst moesten ze persé Roodkapje én een deel van het Vuurtorenpleinpad erbij. En nu te weinig capaciteit. De reden is dat ze gewoon tijd willen rekken voor de verkoop. En alles wordt nog alleen maar duurder. Als ze niet zo hoogmoedig waren geweest en niet met tekeningen van torenflats waren gestart hadden ze veel eerder toestemming gekregen.

  • Ja, Roodkapje, daar heb ik 66 jaar geleden nog gelogeerd. Ben mijn eigen foto kwijt , maar vorig jaar nog wel een foto gemaakt. Waar is Noordwijk eigenlijk gebleven.? Wie herinnert zich nog de Oude Boulevard . Op Noordwijk was het vroeger echt heerlijk, mooi ook.

 4. Voor het stuk grond waar Roodkapje stond loopt nu een aanvraag voor uitbreiding van de parkeerkelder. Voer voor de politiek om daar een drama over te gaan maken ?

 5. 90% zijn kopers uit Nederland en 10% uit Duitsland. Maar er is voor 50% verkocht.
  Vind ik vreemd dus ik verwacht een grote blamage.

 6. Wat een overheerlijke negativiteit, blijkbaar moeten er 10 % meer bouwkosten etc betaald worden. Dat dat bij voorbaat niet is ingecalculeerd is al een grove fout.( bereken je kosten , verdubbel ze en je komt hws net aan uit) joop bos *) en liever veilig heid voor alles . Dus zo.n ramp is het niet.en dat half jaar vertraging is echt wel berekend ivm met covid . Anders hebben ze wel een hele beroerde aannemer etc etc aangenomen en dat is niet des mobos.

 7. Waar blijft de politiek, nou de inwoners weer worden op gezadeld met een bouwput waar we er zoveel van hebben? Het is muisstil aan het politieke front!! Labbekakkers zijn het allemaal met partij voor de inwoners VOOROP en de rest van die huichelaars er achteraan. Ik word hier als kiezer kotsmisselijk van en heb dus voor het laatst gestemd want het haalt NIKS AAN . De MAFFIA regeert !!

 8. Gijs heeft gelijk. Alsof de hele wereld afhankelijk van Oekraine is . Als ik prijzen aan mijn klanten offereer zal ik me hieraan moeten houden. Is dit in de nieuwbouw niet het geval?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in