Sassenheim – Als je gaat hockeyen of voetballen kan een nieuw tenue al snel rond de 50 euro kosten. Misschien heb je  nog een hockeystick en scheenbeschermers nodig, maar dan ben je er wel. Niet als je bij een drum- en showband zit. Behalve een vaak prijzig muziekinstrument heb je ook een kostuum nodig. Op maat gemaakt, want het moet wel lekker zitten. Muziekvereniging Adest Musica wil na 15 jaar de versleten pakken vervangen voor nieuwe uniformen. Totale kosten: 185.000 euro.

De duurste items zijn het uniformjasje en de kolbak. De berenmuts van zwart nepbont moet een mal gemaakt worden zodat de enorme zwarte hoed goed op het hoofd van de betreffende muzikant blijft zitten. Kosten uniformjasje: ruim 800 euro. De kolbak met embleem en witte veer: 600 tot 700 euro.

Behalve een jasje en een kolbak gaan ook de tasjes, riemen, koordjes en schoenen in de papieren lopen. Daarbij stijgen de prijzen en zijn materialen niet voorradig. De stoffen zijn duur en de leveranciers zijn dun bezaaid. ‘Met alle toeters en bellen eraan gaat het ons 26 tot 2700 euro per persoon kosten.’ In eerste instantie was er op een totaalbedrag van 120.000 euro gerekend. ‘Maar het handwerk, het materiaal, alles is zo verschrikkelijk duur geworden’, aldus Adest-voorzitter Wim van Vliet.

Volgens de voorzitter van Adest Musica – dat vrij vertaald ‘er zit muziek in’ betekent – hebben ze ook veel pech gehad. ‘De oorlog in Oekraïne, de stof van de broeken werd afgekeurd vanwege de kleur en de knopen en emblemen zijn moeilijk leverbaar’, somt Wim van Vliet op. Volgens hem zijn de pakken wel echt aan vervanging toe. ‘Veel broeken zijn al vaker gerepareerd na slijtage en ze scheuren uit.’

Ook de schoenen worden vervangen. Volgens van Vliet erg belangrijk omdat ‘ze moeten soms heel wat kilometers lopen zoals bij het bloemencorso.’ En een goed zitten uniform is dan ook geen overbodige luxe. ‘Ze moeten natuurlijk shows lopen, ze moeten taptoes lopen dus het is natuurlijk helemaal niet lekker als je in zo’n warm uniform zit en het zit niet lekker. Dat is irritant.’ Als alles meezit hoopt Wim van Vliet op 15 april 2023 hoopt hij de nieuwe uniformen feestelijk te kunnen presenteren. Dan is het geld – door veilingen en sponsoracties bij elkaar gesprokkeld – omgezet in met gouden garen afgezette kostuums.

Drum- en Showband Adest Musica uit Sassenheim is opgericht op 31 januari 1952. De muziekvereniging heeft 65 leden en hoort sinds de jaren ’80 nationaal en internationaal bij de top in hun categorie.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in