Teylingen – Het lijkt vrijwel uitgesloten dat woningcorporatie Stek drie verouderde huurwoningen aan de Lockhorstlaan in Warmond mag vervangen door drie nieuwe circulair gebouwde woningen.

Stek had het idee om de drie oude stenen woningen te vervangen door drie houten woningen die zogenaamd circulair zouden worden gebouwd. Dat houdt in dat alle bij de bouw van de woningen gebruikte materialen geschikt moeten zijn om te zijner tijd bij de sloop opnieuw gebruikt te kunnen worden. Stek zag de bouw van deze woningen als een experiment om te kijken of deze bouwwijze in de toekomst meer gebruikt zou kunnen worden. Hoewel het college van burgemeester en wethouders in principe positief staat tegenover circulair bouwen, ziet de welstandscommissie het niet zitten om deze woningen op deze plek te realiseren. De locatie valt namelijk onder het beschermd dorpsgezicht van Warmond, en de bouw van houten woningen op deze plek zou in strijd zijn met de regelgeving voor het beschermd dorpsgezicht.

Wethouder Heleen Hooij heeft de gemeenteraad laten weten dat het niet goed is om een eerste experiment rond circulair bouwen al meteen te laten afwijken van de bestaande regelgeving. Dat komt volgens haar door de keuze van Stek voor de gebruikte materialen voor de bouw van de woningen: hout in plaats van steen. B&W blijft wel een voorstander van circulair te bouwen woningen, alleen niet op deze locatie, zo liet Hooij de gemeenteraad weten.

2 REACTIES

  1. Nederland stuurt aan op een circulaire economie in 2050. Circulair bouwen is daarbij cruciaal. Onbegrijpelijk dat een Welstandscommissie dit innovatieve initiatief van Stek torpedeert in plaats van hiervoor haar nek uit te steken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in