Foto: Richard van Egmond

Noordwijk/Noordwijkerhout – Een primeur in de gemeente Noordwijk: ze gaan als eerste gemeente robotmaaiers inzetten voor de sportvelden in de gemeente. De twee robotmaaiers die worden ingezet zijn een schoner en milieuvriendelijker dan de huidige maaiers, aldus Arjen van der Plas van de gemeente Noordwijk.

De nieuwe robotmaaiers worden draadloos en per GPS aangestuurd om vooral in de nacht de velden te maaien. Een van de maaiers gaat aan het werk op drie grasvelden bij VV Noordwijk en de ander maait twee velden op het sportpark van VVSB in Noordwijkerhout. “De maaiers kunnen per keer één voetbalveld maaien, daarna moeten ze even aan de lader. Sensoren moeten er voor zorgen dat de grasmaaiers reageren als er een obstakel in de weg staat”, legt Van der Plas uit.

Foto: Richard van Egmond

Noordwijk heeft de grasmaaiers voor 25.000 euro per stuk gekocht, “een flinke investering, maar de huidige maaiers kosten nieuw al snel 70.000 euro en daar moet nog brandstof in”. Deze investering wordt terugverdiend omdat ze geen personeel meer hoeven in te huren voor het maaien van de velden. Van der Plas vertelt dat ze extra op de beveiliging gaan letten. “Tijdens de coronaperiode is er een toename van vandalisme op de velden”. Aangezien de maaier s’nachts gaat rijden heeft de robotmaaier een sensor. “Als de maaier verder dan 500 meter van zijn veld komt gaat er alarmbellen af”. Op deze manier wil de gemeente ervoor zorgen dat er niks fout gaat met de maaier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in