Noordwijk – De gemeente wil niet te snel handelen, waar het gaat om de duurzaamheidsuitvoeringen.

Dat leek donderdagavond de boodschap te zijn van de meeste raadsleden aan wethouder Sjaak van den Berg, toen de Regionale Energie Strategie (RES) werd besproken. Wel moet er gekeken worden naar interessante opties. GroenLinks raadslid Maan ziet veel mogelijkheden in geothermie (warmte uit de aardbodem halen). Drijvende zonnepanelen op het Oosterduinsemeer was een voorstel van Jaap de Moor (Bruisend Noordwijk).

VVD-er Knapp wees op de kansen voor kernenergie, maar gaf wel aan, dat dit een zaak is van de Rijksoverheid. Ook vond hij, dat het Groene Hart haar verantwoordelijkheid moet nemen met het plaatsen van windmolens en zonnepanelen; de Bollenstreek moet van hem niet het ‘overloopputje’ worden. De wethouder ziet kansen om te voorkomen dat er veel windmolens in de Bollenstreek verschijnen. Hij is persoonlijk van mening, dat nu er zoveel windmolens in de Noordzee staan, er beter in zee een paar extra bij kunnen komen, dan windturbines op het land.

8 REACTIES

 1. Ik begrijp dat we dit jaar de volgende verhoging krijgen op de energie rekening, vierhonderd euro op jaarbasis. Van de ene kant sluiten we centrales en andere kant openen we steeds meer weilanden voor zonnepanelen en maken we de zee en landerijen afzichtelijk met windmolens (één gaat nog wel, maar tientallen..). Als gevolg van dit beleid, goedkope kolen en gascentrales sluiten en vervangen door gratis zonne en windenergie neemt de stroomrekening alleen maar toe. Niet in het denken maar in het resultaat zit een discrepantie tussen dat wat beloofd wordt, gratis energie, en dat wat we in onze portemonnee merken, hogere lasten. Maar ondertussen zijn we ook nog eens de openbare ruimte aan het opofferen. Overal waar dit spul verschijnt neemt het groen af of worden dieren geslachtofferd. De natuur betaald de rekening. En waarom doen we dit alles? Omdat CO2, uiteindelijk toch gewoon plantenvoeding, vermindert moet worden?

 2. Energie uit kolen/gas centrale kost 4 cent .
  Energie uit wind kost 11 cent , maar is niet altijd aanwezig dus draait er
  ook nog een centrale om het optevangen .
  Optie : kerncentrale bij uitwatering Katwijk

  • Kerncentrale zou echt geweldig zijn.
   Alleen zul je zoveel mensen hebben die daartegen zullen protesteren waardoor het zoveel extra tijd zal kosten voordat zo’n ding er staat. “Niet in mijn achtertuin” types die weigeren naar de cijfers te kijken en de realiteit niet onder ogen willen zien.

   Het is jammer dat we niet zoveel land hebben dat je kan zeggen okay, hier bouwen we een kerncentrale en een nieuw dorp in de buurt. Ik zou er zo naartoe verhuizen.

 3. Kernenergie is veruit de schoonste en goedkoopste oplossing, het afval kan tegenwoordig al grotendeels worden hergebruikt en van de koeling kunnen weer huizen verwarmd. Windmolens zijn hierdoor zo goed als waardeloos, het is de groene lobby die met steun van o.a. de postcodeloterij die industrieën in stand houden. Zet die zonnepanelen eerst op grote bedrijfspanden i.p.v. drijvende vlotten. Xella zal er evengoed geld voor willen en ze gaan daar toch weer verder graven.

 4. Als er nog meer verhoging komt op de energie rekening dan ga ik voor mijn eigen energie zorgen,
  zoals een open haard, butagas, zonnepanelen, aggregaat, kleine windmolen, e.d. !
  Dan bekijkt Vattenfall het maar.

 5. Zonneweides zijn een snelle manier om de achterstand op duurzame energie in te lopen en liggen niet voor de eeuwigheid. Duurzame techniek nog volop in ontwikkeling. Kerncentrale in Katwijk is een zeldzaam dwaas plan, midden in de randstad en naast onze regeringszetel. Heeft iemand in de raad dit echt geopperd?!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in