Noordwijk – De gemeente Noordwijk nodigt alle inwoners uit voor een reeks dorpsgesprekken over een toekomst zonder aardgas. De dorpsgesprekken zijn in april 2022.

De gesprekken die de gemeente wil voeren gaan over het verder verduurzamen van huizen en wat daarvoor nog meer nodig is. Ook is de gemeente benieuwd of inwoners zelf collectieve oplossingen hebben die een toekomst zonder aardgas een stap dichterbij maken. Daarnaast zal er gesproken worden over oplossingen zoals zonnepanelen, winturbines en aardwarmte.

Op de website van de gemeente valt te lezen waar en wanneer de bijeenkomsten plaatsvinden.

Klik op de volgende link om alle berichten over de energiecrisis te lezen!

14 REACTIES

 1. De eerste 15 jaar moet je bestaande woningen gewoon met rust laten. Van het gas af in nieuwbouw? Zeker. Maar in een jaren ’30 woning is het gewoon niet te doen zonder extreme kosten te maken. Zet er dus vooral geen dwang op: als mensen zelf willen, dan biedt de markt voldoende mogelijkheden om hier versneld zelfstandig mee aan de slag te gaan. Maar als gemeente opleggen om een hele wijk van het gas te halen: zet die stip vooral op 2050. Laten we daarbij vooral de pilots (die overal in Nederland worden uitgevoerd, zie: https://aardgasvrijewijken.nl/default.aspx) afwachten voordat we ons zelf in deze (nu nog) bodemloze put storten!

  Overigens prima dat de gemeente in gesprek gaat met inwoners. Heel blij mee! Dat mag ook gezegd worden!

  • Ikke ikke en de volgende generaties mogen lekker stikken.
   Wilde je wel reageren op Robin? Want zoja dan heb je die reactie niet echt goed begrepen.

 2. Laten we lekker naar waterstofgas overgaan dat is best wel haalbaar maar er word in onze gemeente niet eens over nagedacht.

 3. Hele nieuw wijken geboud nog allemaal met een gas aan sluiting .Hoe gaan de mensen met een oud huis dit opbrengen ieder een met een gewoon salaris kan zowat al niet rond komen .Wacht hier maar mee dat het weer een betje rustig is in de wereld en laat ze daar in Brussel de mond verder maar houden dat zijn lui die kapitalen verdienen .Die timmermans weet ook niet meer waar hij het over heeft .Als de gemeente het niet weet moeten de bewooners dan met een oplossing komen waar zijn ale hoge heren die het zo goed weten.

 4. Dit is geen vraag of we wel af moeten van het gas maar hoe! Je reinste dictatuur, verzonnen aan de klimaattafels van Nijpels waar de burger en de vertegenwoordigers van de duurzame atoomenergie niet bij mochten zitten. Afwijkende meningen waren namelijk niet welkom maar de burgers draaien wel voor de kosten op!….
  Burgerinspraak? Aan mijn hoela! Dan kan er weer een vinkje worden gezet in het proces dat inspraak heeft plaatsgevonden….
  De gemeenten zijn allang in het pak genaaid door het kabinet via de RES om mee te werken. Ben benieuwd wat er in het coalitieakkoord hierover komt te staan….in de partijprogramma’s was een meerderheid niet voor windturbines en alleen zonne-energie op daken!

 5. Wat een negatieve reacties. De realiteit, niet de overheid, dwingt ons om met fossiele energie te stoppen. We geven de overheid ten onrechte de schuld. En als de fossiele energieprijzen stijgen willen we wel dat de overheid bijspringt.
  Voor 30.000 euro heb ik mijn huis gasloos en energieneutraal laten maken. Het werkt prima. Die 30.000 euro verdien ik in 20 jaar terug, met de huidige energieprijzen zelfs sneller. Niet iedereen kan en hoeft zover te gaan.
  Verdiep je er eens in hoe jouw huis energie-armer gemaakt kan worden door te isoleren, zonnepanelen aan te schaffen, ….
  We worden er allemaal, inclusief onze kinderen en kleinkinderen beter van. En het is ook heel leuk om te doen

  • Beste Ko, en jij gaat er maar vanuit dat iedereen 30.000 op de plank heeft liggen!….We worden door de politiek voorgespiegeld dat de energietransitie haalbaar en betaalbaar moet zijn, dat lijkt er dus van geen kant op. We gaan als enige land ter wereld van het gas af en dat met de meest perfecte gasinfrastructuur die er mondiaal is. Het alternatief zon en wind biedt geen betrouwbaar alternatief. De zon schijnt zeker niet altijd en ook zijn er periodes van te weinig en teveel wind, zodat energiecentrales bij moeten springen. Opslaan van elektra in tijden van overvloed is nauwelijks mogelijk en waterstof staat nog in de kinderschoenen (is trouwens ook peperduur en geeft grote transformatieverliezen bij het maken daarvan)…Als we dan zonodig van het gas af moeten dan zo snel mogelijk meer in kernenergie voorzien en in de toekomst naar thorium. Betrouwbare levering en geen CO2 uitstoot. Het klimaat verandert al zolang de aarde bestaat. Daar heeft de mens niet of nauwelijks invloed op….hoe kwam het dan dat het hier in de Middeleeuwen zo warm was dan?

   • Ook ik had het geld niet op de plank liggen en heb moeten lenen. En je hoeft niet meteen zover te gaan. Maak een begin.
    Je komt alleen maar met bezwaren. En je lijkt te het klimaatprobleem te ontkennen. Zo langzamerhand is toch wel voldoende aangetoond door wetenschap en ervaring dat we niet zo maar door kunnen gaan? Met je verhaal over de middeleeuwen doe je alsof je het beter weet dan organisaties als het IPCC.
    Verdiep je er eens echt in. En doe iets. Het is ook leuk.

    • Ik heb me wel degelijk verdiept in de materie en met name in de politiek (VN) gestuurde IPCC (rapporten)…het is wel inmiddels duidelijk dat binnen het IPCC geen ruimte is voor wetenschappers die een andere mening hebben dat de veronderstelde consensus onder wetenschappers. Er er is helemaal geen klimaatprobleem, het klimaat verandert, dat klopt maar dan is het daarmee nog geen probleem. Met het oplopen van het CO2 gehalte in de atmosfeer (inderdaad ala Middeleeuwen!) wordt bv juist een bijdrage geleverd aan de vergroening van de aarde en daarmee de groei van landbouwgewassen. Anno de actualiteit in 2022 niet geheel onbelangrijk! Adaptatie aan het veranderende klimaat is belangrijk, niet de idefix van het mensdom dat ze het klimaat kunnen beïnvloeden (en zeker niet met het idee van zon en wind)…

 6. Als onze uitgangspunten zover uiteen lopen en je het klimaatprobleem ontkent, kunnen wij ons gesprek maar beter stoppen. Ik wens je het beste.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in