Noordwijk – Overal ter wereld liggen golfbanen in de mooiste natuurgebieden waar golfers plastic of houten tees de natuur in slaan. Dit is verre van milieuvriendelijk of duurzaam. Noordwijkers Henk Hazenoot en Marco Kempen bedachten daarom een composteerbare variant: de Greentee.

Op ‘de Noordwijkse’ zoals de Noordwijkse Golfclub liefkozend wordt genoemd laten de zakenpartners trots zien hoe hun tee eruit ziet. Op de vraag of ze het gebruik kunnen demonstreren kijken ze verschrikt naar de verslaggever. Er gelden hier nogal wat regels, zo blijkt. En even naar een hole lopen en weer terug kan gevaarlijk zijn. Toch wordt er nog snel een golfclub uit de auto gehaald, want na wat overleg kan er wel even een bal worden geslagen op de driving range, een oefenplek.

Plastic op de golfbaan

Een tee is een houten of plastic pinnetje waarop een bal geplaatst kan worden als hulpmiddel voor het afslaan van een bal. ‘Vanaf dat punt sla je de bal zo ver mogelijk weg’, vertelt Henk Hazenoot, zelf fanatiek golfer en lid van de Noordwijkse Golfclub. Hij en zakenpartner Kempen stoorden zich in toenemende mate aan de vele plastic tees op de golfbaan.

De mannen zijn ervan overtuigd dat het ook anders kan en gaan op zoek naar geschikt materiaal om sterke én composteerbare tees te maken. Bij Vitrite Middelburg wordt het HemCell-materiaal gevonden: een 100% koud composteerbaar sterk bio-plastic, gemaakt van afgevallen palmbladeren en melkzuur. Door de samenstelling valt de tee binnen maximaal twee jaar volledig uit elkaar tot compost en blijven er geen resten en milieuvervuilende stoffen in de natuur achter.

Indiase boeren

Omdat er wereldwijd 50 miljoen golfers actief zijn worden houten tees niet als alternatief voor plastic gezien. ‘Dan heb je heel wat bossen nodig om alle golfers te voorzien’, vertelt Hazenoot. ‘De Indiase boeren waar de palmbladeren vandaan komen zouden ze laten liggen of verbranden. Het is dus een afvalproduct en nu verdienen ze er nog wat mee.’

In het clubhuis – kantine is uit den boze, ‘de Noordwijkse’ heeft een clubhuis, zo wordt de verslaggeefster vriendelijk doch streng op haar vingers getikt – vertellen de heren over hun toekomstplannen. Het liefst zouden ze veel meer van dit materiaal gaan vervaardigen. ‘Maar we beginnen klein. Over vier tot zes weken verwachten we dat de tees in de golfshops liggen. In binnen- en buitenland.’ (Dit is een bijdrage van mediapartner Omroep West)

1 REACTIE

  1. 100 jaar geleden was dat al bedacht,.de meeste producten hadden van hennepvezel gemaakt kunnen worden. Dit werd toen door de grote ‘industriëlen’ tegengewerkt want OLIE! Diezelfde machtige lui slaan zelf geregeld een balletje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in