Noordwijk – Erica Meiland staat bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart als lijstduwer op het stembiljet voor de politieke nieuwkomer Partij voor de Inwoners in Noordwijk. Erica is vooral bekend als partner van Martien Meiland van het tv-programma Chateau Meiland. Ze staat onder haar meisjesnaam Erica Renkema op nummer 30 op de kandidatenlijst.

De partij had Erica gevraagd of zij als lijstduwer op de lijst wilde staan. Volgens eigen zeggen richt de partij zich op de inwoners en niet op de elite. De partij wil onder andere 15 procent bezuinigen op het overheidsapparaat en zich hard maken voor de bouw van nieuwe betaalbare woningen. ‘Erica is erg verbonden aan Noordwijk en Noordwijkerhout. Het is een zakelijke vrouw, dus we vinden het een uitstekende combinatie met onze partij’, zegt lijsttrekker Alfons Morssink.

Of Erica in de beleving van de kiezers werkelijk een lijstduwer is, of een ‘lijstwegduwer’, is de vraag. Erica kreeg onlangs veel kritiek op haar uitingen over hoofddoekjes in haar biografie. Ze is tegen het dragen van een hoofddoek of boerka; ze noemt vrouwen die een boerka dragen ‘pinguïns’. Morssink zegt daarover: ‘Wij zijn heel erg voor openheid en transparantie. Zij heeft open haar idee gegeven. Wij zijn fel tegen discrimineren, zowel positief als negatief. En dat geldt voor Erica ook.’

‘Geen protestpartij’

Dochter Montana Meiland vindt het leuk dat haar moeder ‘iets nieuws gaat proberen’, laat ze weten. ‘Ik vind het leuk voor haar, een nieuwe uitdaging. Ze doet het omdat ze de gemeente beter wil maken. Dus ze dacht: waarom niet? Ik denk dat ze best wat bereik heeft in de samenleving, en dat ze zo wat nieuwe stemmen krijgt.’

Volgens lijsttrekker Morssink is de lokale partij een antwoord op de huidige kwaliteit van politiek en bestuur die om verbetering vraagt. De partij wil misstanden bij hun naam noemen, maar ziet zichzelf niet als een protestpartij. De Partij voor de Inwoners wordt naast Erica Meiland gesteund door Noordwijker Paul Brandjes, een projectontwikkelaar met belangen in de regio. Hij staat op nummer 28. Op de website van de partij is te lezen dat de partij zijn steun accepteert, zolang de onderneming van Brandjes geen enkel bouwproject aanvraagt of uitvoert in Noordwijk om belangenverstrengeling uit te sluiten.

Bekijk hier de reacties.

Dit is een bijdrage van mediapartner Omroep West.

8 REACTIES

 1. Tegenwoordig lijkt het wel alsof je de politiek in kan als je een bekende Nederlander bent en wordt er niet gekeken naar vaardigheden, kennis en kunde. Nou ja…Erica….je bent al een “nep” man gewend, kan je ook wel bij een neppartij.

 2. Gratis reclame voor deze partij? Wat moeten wij met deze onnodige informatie? Krijgen alle partijen nu de mogelijkheid om ongevraagde onzin te laten plaatsen, dan wordt het nog druk op de “Noordwijk” pagina

 3. Er valt niets op aan te merken. Als iemand zegt het beste met de burgers voor te hebben mag iedereen de kans krijgen dit te laten blijken. Met iemands ‘man’ nep noemen en overige afgunst wordt het verschil met Katwijk alleen maar groter, dit dorp is ten onder gegaan door verloederde mensen die elkaar niets gunnen.

 4. Er is iets niet goed in dit dorp er zijn nu geloof ik 11 partijen voor 29 zetels. Hieruit blijkt dat mensen niet tevreden zijn met wat er zit. En nog meer versnipperen is helemaal niet goed, wat zal dat een gekrakeel worden

 5. Kan mevrouw Meiland nu al zeggen of ze bij voldoende voorkeursstemmen ook echt de gemeenteraad in gaat ? Dan weten de stemmers op haar in ieder geval waar ze aan toe zijn.

  • Gelukzoekers, populisten en partij-hoppers.
   Partijprogramma is er nog niet , wel populistiche one liners op hun site.
   Kreten als o.a. ‘meer betaalbare woningen’ ‘ozb 10% omlaag’ ‘ afschaffen hondenbelasting’ ‘referenda naar Zwitsers model’ ( geleend uit landelijke politiek?)meer transparantie’ zijn snel uit de mouw te schudden . Echter zonder uitleg of onderbouwing in een partijprogramma ( want dat is er niet) zijn dat holle frasen in de orde van 13 in een populistich dozijn.

   Vaststaande feiten zijn er over de partij wel te noemen. Hoewel partij…eigenlijk meer over enkele partijleden. Waaronder de oprichters.

   Rijke vastgoedondernemers met een dubieuze staat van dienst, rechtzaken waar de handelswijze van de heren in nogal kwaad daglicht kwam te staan. Dubieuze grondtransacties met voorkennis en betrokkenheid van partijleden….etc…etc…

   Geen woorden maar daden…let daar op.

 6. Mensen trap niet in de mooie praatjes van deze nieuwe partij, er zitten
  bijna allemaal mensen in die al mislukt zijn in de politiek, ze beloven weer van allen
  maar er komt niks van terecht, die Alfons Morsink komt uit de VVD en is mislukt als
  wethouder, dus pas op !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in