Noordwijk – Iedereen kent het beeldmerk van het lieveheersbeestje op stoeptegels. Het aaibare logo en de Stichting Tegen Zinloos Geweld uit Noordwijk, nu ook wel MOED genoemd, bestaat deze maand 25 jaar. De oprichter van de stichting is Bart Wisbrun, een Noordwijkse kunstenaar in pallethoutkunstwerken. Hij had 25 jaar geleden 3 kleine kinderen en hoorde mensen na de zinloze dood van Meindert Tjoelker in Leeuwarden in speeches zeggen: ‘Dit mag nooit meer gebeuren’. Toen werd het idee van Stichting TegenZinloosGeweld geboren. ‘Ik wilde wat doen.’

‘Ik had een gevoel van oké wat gaan we dan met elkaar doen,’ zegt Wisbrun. ‘Het zinloos geweld is vaak een ver-van-je-bed-show. Er komt een klein berichtje in het nieuws en mensen gaan daarna weer verder met de waan van de dag. En dat begrijp ik ook, maar ik wilde iets betekenen voor de samenleving.’ De vrienden en familie van iemand die slachtoffers is, zijn vaak radeloos en weten niet wat ze moeten doen. De stichting biedt mensen steun als ze dat nodig hebben.

Het lieveheersbeestje bedacht hij als logo voor de herkenbaarheid. ‘Het is een aaibaar beestje op je hand wat je wegblaast en niet wegslaat. Het staat voor positiviteit. Het is een positief signaal om iets mee te doen. Ieder op zijn eigen manier,’ zegt Wisbrun.

Geen subsidie, toch groot positief effect

De stichting TegenZinloosGeweld heeft nog nooit geld van de overheid gekregen en draait op eigen middelen. Toch heeft de stichting wat weten te bereiken. ‘Veel dingen zijn niet meetbaar van wat we voor elkaar hebben gekregen in die 25 jaar. Maar we hebben een plek in de samenleving, een luisterend oor voor mensen die het nodig hebben. Mensen hebben het gevoel dat ze er niet alleen voor staan. Dat ze samen iets kunnen doen. De stichting is hulpvaardig waar we gevraagd worden en we kunnen inmiddels expertise bieden door de ervaring die we hebben opgedaan bij stille tochten en andere activiteiten.’ De stichting gaat nooit actief achter familie aan die te maken hebben met zinloos geweld. Wisbrun komt alleen in actie als hij wordt gevraagd te helpen.

Of het zinloos geweld minder is geworden sinds de oprichting van de stichting, vindt Wisbrun lastig in te schatten. ‘Het gebeurt helaas dagelijks. En dan praat ik niet alleen over fysiek geweld, op straat vechten of huiselijk geweld. Maar ook gewoon verbaal geweld, psychisch geweld of bijvoorbeeld pesten op scholen of pesten van volwassenen, daar wordt ook bijna nooit over gesproken. Maar het is een groot maatschappelijk probleem wat de overheid veel geld kost. Met het lieveheersbeestje proberen we duidelijk te maken, dat je altijd iets kan doen om je eigen leefomgeving te verbeteren.

2 REACTIES

  1. Volgens mij klopt deze zin niet, heel in het begin is er geld van de Gemeente Noordwijk ingegaan, een soort subsidie. Er was toen discussie
    in de Raad, wel of niet, en volgens mij ondanks dat het een landelijke organisatie betrof, is er een geldbedrag toegezegd.

  2. Alsnog de betreffende zin: De stichting TegenZinloosGeweld heeft nog nooit geld van de overheid gekregen en draait op eigen middelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in