Noordwijkse eekhoornfotograaf krijgt werkstraf voor schoppen politiehond

Foto: Omroep West

Noordwijk – Aan het begin van de zitting woensdag bij de Haagse politierechter toont Dick van Duijn (36) uit Noordwijk zijn wereldberoemde foto van een eekhoorn die aan een bloem ruikt. De natuurfotograaf wil daarmee een statement maken: ‘Ik ben een ontzettende dierenliefhebber’, zegt hij. Aan het eind van de zitting veroordeelt de rechter hem toch tot een werkstraf van 150 uur vanwege een schop die hij een politiehond gaf tijdens coronarellen op het Malieveld op 14 maart in Den Haag.

Van Duijn was die dag met zijn familie naar de aangekondigde demonstratie gegaan. Als de politie de aanwezigen het bevel geeft te vertrekken, blijven hij en zijn jongere broer er hangen. De broer gooit een bierblikje naar de ME’ers, en wordt dan door een politiehond in zijn been gegrepen.

De natuurfotograaf wil zijn broer helpen, stormt op de agent met de diensthond af, en geeft het beest een trap. De hond laat de broer los, die vervolgens met een flinke beenwond aan de politie weet te ontsnappen. Van Duijn wordt zelf gebeten door de hond, en moet mee met de politie.

Woensdagochtend verschijnt de Noordwijker bij de politierechter in Den Haag. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van openlijk geweld en belemmering van de politie in de uitoefening van haar werk. De officier van justitie meent dat Dick de hond op het Malieveld ‘een doodschop’ gaf. ‘Verdachte heeft echt fors geweld gebruikt’, meent de aanklager. Zijn strafeis: een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

De fotograaf zegt dat hij handelde uit noodweer. Hij moest zijn broertje wel te hulp schieten. De hond had hem flink vast. Als hij zijn broer niet te hulp was geschoten, dan was hij invalide geworden. ‘Ik ben absoluut geen relschopper. Maar het geweld dat ik daar heb gezien , kan niet door de beugel’, zegt de Noordwijker tegen de politierechter.

De rechter meent echter dat de inzet van de politiehond ‘rechtmatig’ was. Het broertje had immers een blikje gegooid naar de politie. Ze vindt de verdachte, net als de officier van justitie, schuldig aan openlijk geweld en belemmering van de politie bij de uitoefening van haar werk.

De rechter legt hem wel een lagere werkstraf op dan geëist, en vindt een voorwaardelijke celstraf niet nodig. Ze snapt toch ook wel dat hij het opnam voor zijn broertje. Wel moet de Noordwijker aan de agent die de hond begeleidde 500 euro smartengeld betalen.

Dick van Duijn kwam in 2019 in het wereldnieuws vanwege een foto van een eekhoorn. De inmiddels beroemde foto van de visboer stond onder andere bij NBC, New York Post en de Daily Mail.

Dit is een nieuwsbericht van mediapartner Omroep West.

8 REACTIES

  1. Zeer onterechte straf. Die politiehonden worden notabene met stroomstoten getraind en getriggerd om te moeten bijten..de enige die hiervoor gestraft dient te worden is de begeleider zelf. De politie beukt en ramt er maar op los zonder enige gevolgen, ze zijn toch niet aan te klagen. Dit voorbeeld is een grote schande.

  2. De politie die naar de demonstratie komt om “ wappies te rammen “ de enige schuldige is de politie agent. Die daar heen komt om vrede lievende mensen bruut te mishandelen door middel van een wapen stok en dan ook nog een hond gebruiken om mensen te verminken. En dan zie je achteraf in de media het ene onzin bericht na het andere. Relschoppers blabla. De enige relschoppers zijn die gefrustreerde politie agentjes.

  3. Ik zie hier nogal wat zielige reacties staan. Mensen die zijn eerder gepubliceerde verhaal gelezen hebben weten dat hij daar gewoon zijn recht als burger opeiste om zijn mening te mogen uiten, het recht om te demonstreren. Op de een of andere manier mag je samen met de burgemeester van Amsterdam op de Dam met veel te veel mensen, maar als je dat doet omdat je het niet eens bent met de doorgeslagen regelgeving omtrent corona dan moet er opeens een politiehond op je gezet worden.

    Even voor de duidelijkheid. Politiehonden, ME, Waterkanon etc, dat soort machtsmiddelen mag de politie pas inzetten als situaties uit de hand ‘dreigen’ te lopen. Bij geen van de anti corona demonstraties was hier sprake van. De enige reden dat mensen in het ziekenhuis terecht kwamen was vanwege excessief politiegeweld. Niet vanwege de mantra die gebruikt werd om dit geweld te gebruiken, omdat mensen te dicht op mekaar stonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in