Het wordt het komend half jaar er op of er onder wat betreft de omroep en mijn positie. De zendvergunning voor Bo voor de vijf gemeenten in de Bollenstreek loopt in juni af. We hebben een aanvraag gedaan voor verlenging. De omroep voldoet aan alle wettelijke eisen en ontwikkelingen in omroepland.

We zitten wel aan ons plafond van functioneren. De praktijk laat namelijk zien dat je een omroep niet met hoofdzakelijk vrijwilligers kunt draaien. We hebben 140 vrijwilligers, maar soms is het een eenmansbedrijf. Er zijn zo veel klussen op het gebied van nieuws die niet of zeer moeilijk met vrijwilligers in te vullen zijn. Om maar een voorbeeld te nemen: de politiek. Wat ik graag wil, is de politiek op een moderne manier volgen. Na elke vergadering staat er een verslaggever met een camera klaar die kritische vragen stelt. Razendsnel doen we op een toegankelijke manier verslag. Dat is eigenlijk basiswerk. Je moet nog meer doen, zoals verder onderzoek en de inwoners aan het woord. Als ik me beperk tot het basiswerk dan heb ik uitgerekend hoe veel politieke vergaderingen er zijn in de vijf gemeenten in de Bollenstreek. Dit jaar zijn dat 170 vergaderingen, allemaal ‘s avonds. Die kunnen wij als omroep niet met vrijwilligers volgen, simpelweg omdat drie uur luisteren naar een vergadering over beleid, niet wordt gezien als een geinige hobby.

U raadt het al: het draait allemaal weer om de euro’s. Als ik deze politieke vergaderingen betaald laat volgen ben ik al minstens een halve arbeidskracht verder. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen. De landelijke beleidsmakers hebben een onderzoek laten verrichten. Een omroep zoals Bo zou een budget moet hebben van 800.000 euro per jaar. Ik schrik me kapot van dat bedrag, maar het beroerde is dat dit bedrag nog klopt ook. Een goede omroep laten draaien op een professionele manier kost veel geld. Nou denken wij het met minder te kunnen. We redden het niet met onze huidige inkomsten, dus er moet wel wat veranderen. Daar gaan we hard mee aan het werk in het nieuwe jaar. En o ja, mijn positie: ik heb vijf jaar de kar getrokken in vijf gemeenten met even veel mensen als toen we nog omroep waren voor alleen Noordwijk en Noordwijkerhout. En met elk jaar minder geld. Dat gaat niet meer gebeuren de komende vijf jaar. Dan kent u ook een van mijn goede voornemens: een gezonde werksituatie. Ik wens u een mooi 2018, we gaan er met de omroep een mooi jaar voor u van maken.

 

Ard Zandbergen

Hoofdredacteur Bo

[email protected]

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in