Bollenstreek – De stap van basis naar voortgezet onderwijs is voor veel kinderen groot en ook best een beetje spannend. Steeds een andere docent, blokuren, tussenuren en een schriftelijke overhoring. Dat kan anders, dacht het Doorbraakteam van Sophia Scholen. Leerkrachten Fenna Stol, Tinka Persoon en Annemieke Wijma schreven een draaiboek voor een echte VOweek en drie Sophiascholen brachten deze in de praktijk: de Johannesschool in Hillegom, Kindcentrum Het Sterrenwerk in Sassenheim en Montessorischool Noordwijk.

“Tijdens de VO week bootsen we binnen de veilige muren van de basisschool een week op het voortgezet onderwijs na met gastlessen waarin een bepaald vak wordt gegeven, zoals techniek of Spaans”, vertelt initiatiefnemer Fenna Stol.

Het Sterrenwerk heeft gastdocenten van Teylingen College Leeuwenhorst en het Rijnlands ontvangen en is door het Fioretti College Lisse op vrijdag de hele dag uitgenodigd voor een dag binnen hun school. De Dierenbescherming, Combibrug en enthousiaste ouders hebben lessen verzorgd en er zijn spelletjes gedaan, zoals tas inpakken op tijd, boeken kaften en zelfs hangen in het fietsenhok.

Ook op de Johannesschool in Hillegom was iedereen enthousiast. De kinderen hadden mentoruur en kregen vakken als wiskunde, psychologie, bouwkunde, Duits, Chinees, advocatuur en kunst.

Liv en Chaim, twee leerlingen op Montessorischool Noordwijk vonden “het eerste uur fijn om vrij te hebben en later uit te zijn. Zo voel je je echt zelfstandig”. Chillen tijdens een tussenuur en lekker je eigen keuzes maken beviel ook prima. De vreemde talen vonden ze nog best moeilijk.

De VOweek zorgt voor een goede voorbereiding op de brugklas en neemt spanning en onzekerheid bij de leerlingen weg.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in