Omgevingswet uitgesteld, gemeenten gefrustreerd: ‘Wij zijn er klaar voor’

Teylingen – Zeker een jaar lang hebben ze proefgedraaid met de nieuwe Omgevingswet, en eigenlijk zijn de ambtenaren van Hillegom, Lisse en Teylingen er best enthousiast over. Maar deze week hakte minister Hugo de Jonge (CDA, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) de knoop door: de invoering is ‘onverantwoord’ en wordt uitgesteld.  Voor de derde keer in twee jaar.

Met de nieuwe Omgevingswet, die nu gepland stond voor 1 juli, hoef je voortaan nog maar bij één digitaal loket aan te kloppen als je een vergunning nodig hebt op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu, waar nu nog tientallen wetten en regelingen bij evenzovele instanties gelden. En dus ook zoveel vergunningen nodig zijn. Daarvoor komen duizenden wetsteksten bij elkaar in één landelijke database, en daar gaat het fout.

De computersystemen achter de wet communiceren niet met elkaar, zo heet het. ‘Dat is best frustrerend’, zegt wethouder Marlies Volten (VVD) van de gemeente Teylingen. Haar ambtenaren van de samenwerkende gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen (HLT) hebben als voorhoede het afgelopen jaar al met het nieuwe systeem gewerkt. ‘Je wilt het voor de burger makkelijker maken, en we hebben gezien dat dat werkt. Maar op landelijk niveau dus niet.’

Dit is een bijdrage van mediapartner Omroep West

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in