Sassenheim – Bewoners van de Prins Hendriklaan en omgeving doen een dringend beroep op burgemeester en wethouders en de gemeenteraad om de kastanjebomen in hun buurt te behouden.
Volgens de gemeente zijn de 70 jaar oude paardenkastanjes aangetast door de kastanjebloedingsziekte en moeten ze om veiligheidsredenen worden gekapt. Dat staat gepland in het najaar van 2021 of iets later. De omwonenden schrijven in een brief aan B&W dat zij nooit gekend zijn in dit besluit.
Zij zijn van mening dat de meeste bomen, zoals die in het gras, veilig kunnen blijven staan. Eerder onderzoek zou dat hebben uitgewezen. Het kappen van alle bomen zou volgens de omwonenden onnodige kaalslag veroorzaken en de buurt onherkenbaar veranderen.
Wat een ongekend eenzijdig artikel. Als bewoners van de Prins Hendriklaan zijn wij wel degelijk continu zeer uitgebreid geïnformeerd over de gang van zaken, plannen en opties ten aanzien van de kastanjes. De bomen zijn prachtig, echter het is meermaals gebleken en door deskundigen vastgesteld dat de bomen ziek zijn en een risico vormen voor de directe omgeving. Ook reeds als veilig aangemerkte bomen bleken een storm niet altijd te kunnen weerstaan en achteraf toch onveiliger dan gedacht. Samen met de gemeente hebben de directe omwonenden diverse opties uitgewerkt. Hieruit is een goed onderbouwd plan ontstaan voor de Prins Hendriklaan welke niet alleen leidt tot vervanging van zieke bomen voor nieuw groen, maar ook tot verbetering van zowel trottoirs als de verkeersveiligheid rondom de kruising Prins Hendriklaan en Emmalaan.
Ik sluit mij volledig aan bij bovenstaande reactie, we zijn als bewoners goed meegenomen en betrokken bij het traject. Vervelend dat het op basis van een inspraak reactie in de gemeenteraad nu zo wordt gepositioneerd.
En ja, ik vind de bomen ook prachtig, maar gezien de veiligheid snap ik de overwegingen van de gemeente. Bij een storm zit je echt minder lekker als een zieke boom recht voor je huis staat.
Wij sluiten ons daar geheel bij aan. Natuurlijk hoop je zo lang mogelijk te genieten van die van oorsprong mooie bomen. Maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan. En de tijd van gaan is nu gekomen. In de loop der jaren zijn al een aantal bomen omgevallen. Het is wachten op meer ellende. Hoog tijd dat een smal onregelmatig stoepgedeelte ook weer veilig wordt.
We zijn als directe bewoners uitgebreid op de hoogte gehouden en er is goed naar elkaar geluisterd.
Gas erop.
Fris nieuw groen in de straat!
Ik wil als bewoner van de Prins Hendriklaan toch nog even reageren op bovenstaande reacties. Alle goede bedoelingen van participatie vanuit de gemeente ten spijt, het uitgangspunt is altijd geweest dat veilige bomen zoveel mogelijk behouden moeten blijven. Dit is ook in een motie destijds bepaald. Nu is door een sturende enquete vanuit de gemeente bepaald, dat alle bomen weg moeten. Er is geen optie gegeven, dat de veilige bomen kunnen blijven staan. Terwijl dat wel het uitgangspunt zou moeten zijn. Het gaat hier dus om het feit dat het proces van participatie vanuit de gemeente niet deugt. Niet om wie er gelijk heeft of krijgt.