Hillegom – De Adviesraad Sociaal Domein Hillegom heeft een brede groep geïnteresseerden uitgenodigd om twee voorbeelden te horen van mensen die vast zijn gelopen in hun vraag om ondersteuning. Onder de leiding van Frenk van der Linden werden ervaringen gedeeld en is er met elkaar nagedacht over wat er nodig is om te voorkomen dat andere mensen in dezelfde situatie komen.

Beide zaken werden uitgebreid toegelicht. In het ene geval gaat het om een kind dat verdwaalt in ons schoolsysteem. Het andere verhaal betreft iemand die inkomen en huisvesting verliest, waarna het heel moeilijk is om deze cirkel te doorbreken, want “geen huis is geen inkomen en geen inkomen is geen huis”.

Hoewel de voorbeelden heel erg verschillend waren, zijn er toch overeenkomsten. Zo valt op dat mensen in de regelgeving en afspraken verdwalen. Hoe is het de betrokken mensen dan toch gelukt om het tij te keren? In beide verhalen blijken er onafhankelijke mensen betrokken geraakt te zijn met veel kennis van de onderwerpen waarop men vastliep. Aanwezige ondersteuners geven aan dit te herkennen: ‘Steeds meer worden instellingen getoetst aan resultaten. Daardoor blijven de ingewikkelde zaken liggen. Zij hebben persoonlijke begeleiding nodig’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in