Bollenstreek – Professor Bianca Brundel van het VUMC in Amsterdam gaat een onderzoek doen naar het verband tussen bestrijdingsmiddelen en hartritmestoornissen. Brundel is op zoek naar mensen die willen deelnemen aan het onderzoek. In de Bollenstreek zijn veel agrariërs die al jarenlang met bestrijdingsmiddelen in aanraking komen en daar richt zij haar onderzoek ook op.

De aanleiding van het onderzoek is een laboratoriumonderzoek dat heeft aangetoond dat pesticiden hartritmestoornissen kunnen veroorzaken. Nu heeft Brudel een subsidie ontvangen om dit onderzoek uit te breiden. in Nederland hebben 345.000 mensen last van hartritmestoornissen en jaarlijks komen daar zo’n 45.000 mensen bij.

Zij wil zich in eerste instantie richten op mensen die werkzaam zijn in de tuin- en landbouw en regelmatig met het gif werken. Mensen die willen deelnemen kunnen een vragenlijst invullen op afiponline.org/nl.

2 REACTIES

  1. Tegenwoordig is er veel meer controle van instanties over bollengif dan vroeger. Toen werd er veel meer gif gebruikt en was er nagenoeg geen controle over. Veel verdween ook in sloten en vaarten. Er werd in de zomer ook veel gezwommem in die waterwegen. De bollenarbeider droeg geen bescherming bij het gif spuiten. Ik denk dat er toen ook veel mensen gestorven zijn aan kwalen en ziektes die voortkwamen uit het werken op het bollenland.

  2. Een erg belangrijk onderzoek! Woon je, werk je of recreer je in de bollenstreek, vul dan de vragenlijst In!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in