Foto: Anton Berbée, 1942 Kampdossier Remscheid-Lüttringhausen

Sassenheim – Deze week verschijnt een online dagboek over de oorlogsjaren van Anton Berbée, oud-inwoner van Sassenheim en Voorhout. Het verslag is gebaseerd op de memoires die Berbée in de jaren negentig schreef.

Anton Berbée werd in 1920 geboren als jongste zoon van een bollenkweker. Tijdens de oorlog raakte hij betrokken bij het verzet. In 1941 probeerde hij met een boot over te steken naar Engeland, maar daarbij werd hij opgepakt. Hij zat gevangen in het Scheveningse Oranjehotel en het Duitse kamp Lüttringhausen.

Stichting Oud Sassenheim (SOS) en Oranjevereniging Sassenheim vonden dat zijn memoires een groter publiek verdiende. Gemeente Teylingen en het Jacoba van Beierenfonds zorgden samen voor medefinanciering. Journalist en tekstschrijver Irma Ooijevaar bewerkte de memoires en paste ze in in de app Polarsteps. Het dagboek komt op 20 april 2020 online, de honderdste geboortedag van Anton Berbée. Het dagboek is te lezen via de site van Stichting Oud Sassenheim en de Oranjevereniging Sassenheim.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in